Hur vet man att ett barn är redo för en stödhelg för suiciddrabbade?"

Läs intervjun med vår kurator Somaya Ghanem om hur en stödhelg går till och hur man kan avgöra om ett barn är redo att träffa andra barn i liknande situation.

Hallå där Somaya Ghanem, kurator på Bris Stöd och Utbildning.

Hur kan man bäst hjälpa Bris att sprida information om våra stödhelger för familjer som drabbats av suicid?

-Alla som på något sätt möter barn och familjer som drabbats kan sprida information genom att berätta om helgerna och länka till vår hemsida eller till våra kontaktuppgifter.

Det spelar ingen roll om du är pedagog, fritidsledare, engagerad i idrotten eller jobbar i vården – berätta för familjerna och barnen att det finns stöd att få. Det spelar ingen roll om det har gått kort eller lång tid, vi gör alltid en individuell bedömning tillsammans med varje enskild familj.

Hur går en stödhelg till?

-En stödhelg innebär att familjer och gruppledare möts på en kursgård och jobbar med många olika saker; gruppsamtal, familjeövningar, lek och andra aktiviteter. Helgerna varar fredag – söndag och familjerna deltar på två stödhelger.

Under den första helgen är fokus framför allt på att lära känna varandra, skapa trygghet och prata om vad det är som hänt i familjen. Under andra helgen är det mer fokus på minnen och på framtiden. De som har varit med tycker oftast att det är bra, roligt och att de får med sig många bra saker.

Hur vet man om ett barn är redo för att delta i en stödhelg för suiciddrabbade?

-När man har varit med om att en förälder tagit sitt liv så vet vi att det är hjälpsamt för de allra flesta barn att få träffa andra som varit med om samma sak.

Det är vanligt att vara nervös och pirrig inför en stödhelg, en del känner till och med att de inte alls vill vara med men vår erfarenhet är att de allra flesta tycker det är bra när de väl är på plats. Det är en balans för vuxna att både peppa och ”pusha” men såklart också respektera om det verkligen inte är något för barnet. Då har Bris annat stöd i form av telefon, sms och chatt, samt våra mottagningar där man kan få individuellt stöd i stället.

×