Safer internet day

En dag för ett säkrare och tryggare internet för barn och unga.

Ett initiativ för att stärka barns trygghet på nätet

Safer Internet Day, som äger rum 11 februari 2025, är ett kunskapsfrämjande event som har firats internationellt i över 20 år, och syftar till att uppmärksamma barn och ungas trygghet på nätet. Även om alla delar av barn och ungas vardag är lika viktiga varje dag tar vi på Bris tillfället i akt att uppmärksamma barns digitala vardag under hela februari månad.

Aktiviteter under februari

Under hela februari uppmärksammar vi som Safer Internet Centre samt andra nationella aktörer barns trygghet på nätet. Här hittar du information om alla aktiviteter som sker i Sverige.

 

För barn och unga

För barn och unga har vi kommer vi under Safer Internet Day erbjuda en öppen chatt, Fråga Bris, om utsatthet på nätet där våra kuratorer svarar på frågor. Men vi kommer också att starta diskussionstrådar på Peers – vår plats för jämnåriga att dela tankar och känslor med varandra. Här hoppas vi att barn och unga kan stötta och hjälpa varandra med tips och berättelser från deras digitala liv. Självklart helt anonymt!

För vuxna

För vuxna arrangerar vi som Safer Internet Center tillsammans med Mediemyndigheten och ECPAT ett digitalt föräldramöte med temat ”Hur kan du stötta ditt barn på nätet” som du kan anmäla dig till nedan. Föräldramötet äger rum på Safer Internet Day 11/2 kl. 19:00.

Vi vill också påminna om våra digitala utbildningar och då särskilt den om Barns digitala vardag som är en kurs med fokus på de tillfällen då barns digitala liv påverkar, eller riskerar att påverka, deras mående negativt, eller blir en arena för våld, kränkningar och övergrepp – eftersom vuxnas stöd då behövs som allra mest.

Bris film om barns trygghet på nätet I den här filmen får du ta del av barns egna röster om nätet och få tips på hur du själv kan göra och tänka.
För att se på videon behöver du acceptera youtube-kakor

Tre kostnadsfria filmer

Bris, ECPAT Sverige och Mediemyndigheten har tillsammans tagit fram tre kostnadsfria filmer som riktar sig till barn som går i mellanstadiet.

Filmerna är cirka 15 minuter långa och har alla ett tema som anknyter till barns trygghet på nätet. Till varje film finns diskussionsfrågor att prata om i klassen.

Mer läsning för barn

Varje dag kontaktar barn oss på Bris och på Bris pratar vi om allt. Här kan du se vad andra barn har ställt för frågor och vad de fått för svar och även läsa tips om hur just du kan göra för att må bra.

Har du koll på vilka rättigheter du har eller är du nyfiken på att lära dig mer? Testa vårt quiz på sidan som heter Mina rättigheter.

Safer Internet Centre Sverige består av:

  • Bris nationella stödlinje 116 111
    För barn upp till 18 år. Barn kan ringa, chatta, mejla eller sms:a anonymt med en kurator dygnet runt om frågor som bl.a. rör utsatthet på nätet.

  • ECPAT
    ECPATS:s rapporteringsfunktion för misstänkta sexuella övergrepp och exploatering av barn som tar emot och hanterar tips från allmänheten om övergreppsmaterial på barn på nätet.

  • Mediemyndigheten
    Ett kunskapscenter som drivs av Statens medieråd och som bland annat tar fram rapporter, pedagogiska verktyg, utvecklar metoder för att öka barns delaktighet och inflytande samt arrangerar evenemang och kampanjer.

 

Ett samarbete mellan fler organisationer

Initiativet sker inom ramarna för Safer Internet Centre Sverige, ett samarbete mellan Bris, ECPAT och Mediemyndigheten som finansieras av EU och Vinnova.

image089m.png