Bris stärker stödet till barn med funktionsnedsättning

Bris vill alltid utveckla stödet till barn och anpassa det till deras behov. På så vis sänker vi trösklarna och når fler barn. Som ett nästa steg i det arbetet ska Bris nu starta ett nytt projekt med fokus på barn med funktionsnedsättning, en grupp med större risk för utsatthet.

Ett mer tillgängligt stöd för alla barn

Med början 2025 startar Bris ett nytt projekt som syftar till att göra stödverksamheten ännu mer tillgänglig för barn med olika former av funktionsnedsättning. Projektet heter ”Alla barn räknas” och möjliggörs av Allmänna arvsfonden. Genom historien har Bris, med deras hjälp, utvecklat stödet till barn på flera sätt. Det började redan 1980 med ”Barnens hjälptelefon”, som det då hette. Senare har Arvsfonden bidragit till fortsatt utveckling, till exempel stöd på natten och via chatt och sms. Under en längre tid har Bris aktivt arbetat för att stärka stödverksamheten och nå ännu fler barn. Nu är det dags för ytterligare en dimension.

 – I Sverige finns det runt 300 000 barn med funktionsnedsättning. De löper större risk för psykisk ohälsa men också för att utsättas för våld, främst tjejer. Som nationell stödlinje vill vi säkerställa att alla barn kan ta del av vårt stöd, oavsett förutsättningar. Därför blir projektet ”Alla barn räknas” väldigt värdefullt och viktigt för oss på Bris, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.

Projektet pågår under två år och till en början ska Bris verksamhet analyseras utifrån ett funktionsrättsperspektiv. Allt från Bris nationella stödlinje för barn och Brismottagningar till sociala medier och hemsidan.

Samarbete och delaktighet för förändring

För att lyckas ska målgruppen delaktigöras och inkluderas, bland annat genom en metod Bris kallar ”Expertgrupp barn”. Vi kommer också att samverka med olika intresseorganisationer och myndigheter. Allt för att skapa ett mer tillgängligt stöd för barn och unga.

– Projektet ”Alla barn räknas” är ett bra exempel hur man kan inkludera och stötta barn med funktionsnedsättning. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att utveckla metoder och verksamheter tillsammans med målgruppen. Med stöd från Arvsfonden kan nya idéer växa för ett samhälle där alla kan delta på lika villkor, säger Solveig McKenzie, enhetschef för Allmänna arvsfonden.

Allmäna arvsfonden finansierar även projekten ”Framtidens digitala stöd” samt ”Samverkan för barn som flytt”.