När vi sammanfattar årets rapport kan vi säga precis som en kommun själv uppger – "allt rör sig framåt, men det tar lite tid”. Jämfört med tidigare år kan vi ändå se förbättringar i kommunernas svar. Barnkonventionen ratificerades av Sverige för nästan 35 år sedan och har snart varit svensk lag i fem år. Vi lever i tider då mycket händer och då måste vi även öka tempot när det gäller att säkerställa barns tillgång till sina rättigheter.
Årets rapport innehåller fler analyser och exempel från kommunerna än tidigare år. Vi vill att den ska bidra till en ökad kunskapsspridning om hur olika kommuner jobbar och inspirera fler kommuner att följa de som kommit långt, så att barnkonventionen kan bli verklighet i hela landet.
Magnus Jägerskog,
Generalsekreterare
Över hälften av Sveriges kommuner har svarat i Bris kommunundersökning 2024. Precis som tidigare år ser Bris att strategiarbetet är centralt för arbetet med att tillämpa barnkonventionen.
Kommuner med en strategi uppger oftare att de har arbetssätt och metoder för att säkerställa barns rättigheter och göra dem delaktiga. Därför är det glädjande att nästan sju av tio av de kommuner som svarat har en strategi för att implementera barnkonventionen, men nästan en tredjedel saknar det. Bris ser ett behov av att fler prioriterar det strategiska arbetet.
Är du nyfiken på hur kommunerna i din region svarat?
Jämfört med tidigare år kan Bris se att det görs framsteg i kommunerna. Årets undersökning visar bland annat att en fjärdedel av kommunerna helt eller delvis gör barnkonsekvensanalyser av budgeten. Äldre barn görs i större utsträckning delaktiga i beslut som rör dem, medan det fortfarande brister för de yngre barnen. I fritextsvar uppger kommunerna själva att de upplever att arbetet går framåt, om än något långsamt.
Kommunundersökningen skickas via mejl till Sveriges 290 kommuner. I årets undersökning påbörjade 190 kommuner att besvara enkäten och 163 besvarade merparten av frågorna.
Resultaten av årets undersökning visar på stora skillnader mellan kommuner i olika delar av landet och mellan olika kommunala verksamhetsområden. Trots återkommande kritik från FN:s barnrättskommitté om stora skillnader och ojämlik tillgång till rättigheter i Sverige ser vi fortfarande stora skillnader. Bland annat lyfter kommittén den ojämlika tillgången till skola, socialtjänst, lämpligt boende och skydd mot våld.
”Allt rör sig framåt men det tar lite tid”. Så svarar en av de kommuner som deltagit i Bris årliga granskning av hur Sveriges kommuner efterlever barnkonventionen. Och så kan man även sammanfatta resultatet. Den största utmaningen är att många kommuner fortfarande saknar resurser, rutiner och prioritering i frågorna.
Vi har frågat Sofia Walan, regionchef Bris, vad hon tycker om årets rapport.
Förra årets undersökning handlar om kommunernas implementering av barnkonventionen, praktisk tillämpning och efterlevnad av barnrätten i de egna verksamheterna.
Barn har rätt till delaktighet och inflytande i processer som rör deras liv. För att uppnå det krävs det att vi vuxna lyssnar och låter oss påverkas av barns tankar på ett strukturerat sätt.
Bris har under flera års tid utvecklat metoden Expertgrupp Barn som kan användas i sammanhang där barn ska komma till tals. Utbildningen höjer kompetensen hos dig och dina kollegor och gör er tryggare i ert arbete med barns inflytande.
Det är många som hör av sig till Bris och på olika sätt vill hjälpa till. Det tycker vi är fantastiskt! Det finns mycket viktigt du kan bidra med.
Bris har lång erfarenhet av att utbilda om frågor som rör barn och unga. Vi erbjuder utbildningar för socialtjänst, skola och rättsväsende, men föreläser också för företag, ideella organisationer och andra verksamheter över hela Sverige.
Här hittar du Bris utbildningar och föreläsningar som ger fördjupade kunskaper om barnets rättigheter och konkreta verktyg för dig som möter barn i behov av stöd. Både programutbildningar och föreläsningar kan beställas som uppdragsutbildningar och vi anpassar gärna föreläsningarna efter just era behov. Alla utbildningar kan genomföras digitalt.
Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses. Barnkonventionen vilar på fyra grundläggande principer. Dessa ska vara ledande för hur konventionens övriga artiklar bör tolkas.