Meny Stäng meny
Tillbaka

Vad är våld?

Våld kan se ut på olika sätt och innefatta både fysiskt och psykiskt våld som knuffar, slag, kränkande ord, kontroll och tvång till sex. Det är viktigt att veta att våld aldrig är acceptabelt och kan vara olagligt. Både den som utsätts och den som utövar våldet kan få hjälp och stöd.

Även om de flesta kärleksrelationer vanligtvis börjar med glädje och kärlek, kan en del hamna i relationer där våld förekommer. Det kan vara svårt att upptäcka och ta sig ur. Våldet kan vara psykiskt, fysiskt eller handla om sexuella övergrepp. Det kan också förekomma digitalt, till exempel genom trakasserier online.

I nära relationer kan våld också innebära begränsningar, som att personen du är tillsammans med vill kontrollera vad du har på dig för kläder eller vilka du umgås med. Personen försöker ofta skylla på dig och säger att det är "ditt fel".

Våld skadar självkänslan

Det är vanligt att den som är våldsam också har stunder där hen är snäll, ber om ursäkt och lovar att det inte ska hända igen. Det kan göra att det blir svårare att ta steget att lämna relationen.

När någon utsätter en för olika former av våld påverkas vår självkänsla negativt. Och då är risken stor att vi tror att vi förtjänar att ha det så här. Men så är det inte. En relation ska göra en glad och trygg – aldrig motsatsen!  

Att lämna en våldsam relation

Att lämna en våldsam relation kan kännas som ett av de svåraste besluten du någonsin har tagit. Du kanske känner kärlek för personen, eller tror att de kan förändras, men det är viktigt att komma ihåg att du förtjänar att känna dig trygg och respekterad i din relation. Om du blir utsatt för våld i en relation är det aldrig ditt fel – det är personen som utövar våld som bär ansvaret.

Prata med någon du litar på, som en vän, familjemedlem eller en kurator. Att få stöd från andra kan göra det lättare att hitta en väg ut. Det kan kännas skrämmande, men att lämna en våldsam relation är möjligt, och det finns människor som vill hjälpa dig att ta det steget.

Vad kan jag göra om jag blir utsatt för våld?

När våld är en del av din tillvaro är det viktigt att komma ihåg att du förtjänar något bättre och har rätt att må bra. Här är några sätt att hantera situationen:

  • Påminn dig själv om att du är värd något bättre. Du har rätt att må bra!  
  • Skriv en lista på för- och nackdelar med att berätta om din situation för någon och sedan ta hjälp. Listan kan hjälpa dig att se hur allvarlig situationen är och förstå att det dåliga i relationen faktiskt är större än det som är bra.
  • Försök håll kontakten med familj och vänner. Kanske kan du ta hjälp av en kompis? Du behöver inte klara det här själv.   
  • Vad hade du sagt till en vän i samma situation? Ge samma råd till dig själv.   
  • Det är svårt och tar mycket energi att vara utsatt för våld, det är viktigt att du ber om hjälp för att våga ta dig ur din situation.

Utsätter du din partner för våld?

Om du är den som skadar eller skrämmer din partner kan det vara svårt att erkänna – både för sig själv och för andra. Det är viktigt att veta att alla förtjänar sunda relationer med andra människor. Det gäller även dig.

Du kan få hjälp om du känner igen dig i att du:

  • har svårt att kontrollera din svartsjuka. 
  • kan bli våldsam, hotfull eller använda kränkande ord mot din partner.  
  • vill ha koll på vad din partner gör eller vilka som hen umgås med.  
  • har haft sex med din partner trots att du har känt dig osäker på om hen verkligen hade lust.  
  • misstänker att din partner inte är trygg och lycklig i förhållandet och att hen enbart stannar kvar på grund av rädsla.

Akutplan vid våld i relationen

Är du orolig för att det ska hända igen, gör en plan. Fundera över: 

  • Kan du gå undan eller låsa dörren?  
  • Vem/vilka kan du ringa till?  
  • Vem kan du hämta hjälp hos/ ta kontakt med?  
  • Vart kan du ta vägen om du lämnar?  
  • Vad ska du säga när du tar hjälp?  
     

Skriv ner svaren, kanske i din telefon eller på en lapp som du kan ha med dig.

Kom ihåg att du alltid kan ringa 112.  

Kom ihåg

Ett förhållande ska vara tryggt och göra oss glada. Är det tvärtom är förhållandet inte bra för dig! Då behöver du hitta kraften att lämna.

ATT GÖRA

Slut

NÄR KÄRLEK GÖR

Ont

ORO FÖR EN

KOMPIS

BROTT PÅ

Nätet

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris