Meny Stäng meny
Tillbaka

Vad är fysiskt våld?

Fysiskt våld innebär att någon gör dig illa kroppsligt, till exempel genom att slå, knuffa, sparka, rivas, ruska om eller rycka i håret. Denna typ av våld kan vara smärtsam och lämna synliga skador på kroppen, men det är också skadligt för ditt mående och självkänsla.

Fysiskt våld kan ske var som helst – hemma, på jobbet, i skolan eller på fritiden – och den som utsätter dig kan vara någon du känner väl eller en främling. Att utsätta någon för fysiskt våld är alltid olagligt och fel, oavsett vad som händer.

Här kan du även läsa om sexuellt våld.

Vad är psykiskt våld?

Psykiskt våld handlar om att någon gör dig illa känslomässigt, till exempel genom att skrika, hota, kalla dig fula ord eller förnedra dig. Att vara med om att någon annan i familjen blir utsatt för våld räknas också som våld mot dig. Psykiskt våld kan vara lika skadligt som fysiskt våld, även om det inte lämnar synliga spår. 

Psykiskt våld kan påverka hur du ser på dig själv och få dig att känna dig rädd eller osäker. Liksom fysiskt våld kan psykiskt våld hända var som helst, och förövaren kan vara både någon du känner eller en främling. Det är viktigt att komma ihåg att ingen har rätt att behandla dig så.

Hjälp när du blir utsatt för våld

Alla former av våld mot barn är olagligt, trots det utsätts många barn för våld. Oavsett om du själv är utsatt, om du utsätter någon annan, eller om du är med om våld eller hot om våld mellan vuxna i din närhet. Det är viktigt att både den som är utsatt och den som utsätter får hjälp och stöd för att en förändring ska kunna ske. Många som är inblandade i våld, både offer och förövare, mår väldigt dåligt och behöver hjälp för att må bättre. 
 
På Bris får vi ofta höra från barn och unga som lever med våld att de känner sig arga, rädda, ledsna eller till och med helt tomma på känslor. Om du känner igen dig i det här har du rätt till hjälp och stöd.
 

Akutplan vid våld

Har du inte hunnit berätta för någon eller är rädd för att något ska hända. Då kan du fundera över: 

  • Kan du gå undan eller låsa dörren?  
  • Vem/vilka kan du ringa till?  
  • Vem kan du hämta hjälp hos/ta kontakt med?  
  • Vart ska du ta vägen? 

Vill du ha hjälp att göra en plan så kan du prata med en kurator på Bris. 

Om du vill kan du skriva ner din akutplan, kanske i din telefon eller på en lapp som du kan ha med dig.   

Kom ihåg att du alltid kan ringa 112.  

 

 

KOM IHÅG

Våld kan se ut på olika sätt men handlar om att en människa skadar och skrämmer genom ord, handling och sitt sätt att vara. Våld kan göra ont både på kroppen och inuti kroppen. Ingen får någonsin göra dig illa. Absolut ingenting du gör eller säger ska leda till att du utsättas för våld.

BRÅK OCH

Konflikter

VÅLD I

Relationen

BROTT PÅ

Nätet

VÅLD I

Familjen

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris
night or day icon