Självskadebeteende
Självskada eller självskadebeteende innebär att göra sig själv illa eller att låta någon annan göra det. Det finns många olika sätt att skada sig själv på. Det kan exempelvis handla om att skära sig så att det gör ont eller blir sår på kroppen, att hindra sig själv från att äta eller att ha relationer som är farliga eller dåliga för en. Ibland är det svårt att märka att vi faktiskt tar skada av det vi gör.
Jobbiga känslor kan vara svåra att hantera och det är vanligt att inte riktigt veta vad vi ska ta oss till. Det är mänskligt att vilja komma bort från det som gör ont. Att göra sig själv illa kan vara ett sätt att försöka hantera känslorna och ta kontroll.
Det syns inte alltid på utsidan vem som skadar sig själv och många döljer sina sår och ärr. Vanliga orsaker till självskada är till exempel att du har det jobbigt hemma, med vänner och i skolan. De som skadar sig själva behöver egentligen något annat än att göra sig illa, exempelvis att bli lyssnade på, tröstade eller förstådda. Det kan vara bra att påminna sig om att de flesta inte skadar sig själva när de mår dåligt och att de flesta som någon gång har provat aldrig gör om det.
Tips för att må bra
Det är jobbigt att må dåligt. Här kan du skriva av dig, göra en avslappningsövning och lära dig att berätta om något svårt.
Hur kan jag hantera jobbiga känslor?
- Öva på tålamod och att acceptera dina känslor i stället för att trycka bort dem. Påminn dig om att det jobbiga ofta går över om du ger det lite tid.
- Försök att få utlopp för dina tankar och känslor. Det kan du göra genom att prata med någon som vill lyssna och förstå. Andra sätt kan vara att skriva ner dina tankar och känslor, rita och måla eller att lyssna på musik.
- Flytta fokus till annat. När något är jobbigt kan det vara skönt att göra något som leder tankarna bort från det som gör ont. Det kan exempelvis vara att se på en serie/film, att gå en promenad eller att ta ett bad/en dusch.
Hjälp om du skadar dig själv
Självskada är aldrig en lösning. Att skada sig är farligt, dels på grund av risken att göra sig allvarligt illa men också för att skadan förvärrar ens mående med tiden. Smärtan på insidan kommer tillbaka och självskada leder i längden till mer jobbiga känslor och orättvisa tankar om sig själv.
Det är när vi kommit bort ifrån självskada som vi ger oss själva möjligheten att må bättre. Det är viktigt att få hjälp att hantera och förändra det som får dig att må dåligt i stället för att trycka bort känslor genom att göra dig själv illa. Grunden till att må bra är att öva på att ha en snäll och förstående relation till sig själv. Ofta är första steget till förändring att berätta och ta hjälp.
Om du skadar dig kan det vara svårt att sluta på egen hand. Många behöver få hjälp av en vuxen. Du kan till exempel prata med skolkuratorn, en kurator genom ungdomsmottagningen eller med en annan vuxen du litar på. För många kan ett första steg till att våga berätta och ta hjälp vara att prata eller skriva med Bris.
Du kan också få specialiserat stöd av BUP, Barn- och Ungdomspsykiatrin. Du kan läsa mer om dem här.
Kom ihåg
I stället för att du skadar dig själv är det viktigt att få hjälp att hitta andra sätt att hantera dina känslor och tankar. Självskada leder alltid till att du mår sämre i längden.