Vad är mobbning?
Mobbning är något som kan handla om flera saker, som att göra eller säga något taskigt, alltså både fysiskt och psykiskt våld. Men också att inte göra saker, som att frysa ut någon och inte låta personen vara med. Mobbning kan ske både på nätet och IRL. På Bris brukar vi säga att det är den som blir utsatt som avgör var gränsen för mobbning går – känns det inte okej för dig så är det inte okej!
Så här kan mobbning se ut:
- Du blir slagen, knuffad, fälld eller tacklad.
- Du blir kallad fula ord kopplade till ditt utseende eller till ditt beteende.
- Du blir utfryst och andra visar tydligt att de inte vill vara nära dig.
- Du märker att andra viskar och sprider kommentarer om dig.
- Du blir hotad.
Mobbning skadar. Det sårar, gör ont och leder till osäkerhet. Vilket gör att den som utsätts drar sig undan och känner sig ensam. Det är alltid den som mobbar som gör fel – men det är vanligt att den som utsätts ofta tar på sig skulden. I längden påverkas självkänslan och det kan ta lång tid att hitta tillbaka till den person du var innan mobbningen började.
Hur hanterar jag mobbning?
Lägger du skulden på dig själv? Vi vet att det är vanligt, men du har inget ansvar för vad någon annan gör mot dig. Det är också vanligt att självkänslan blir låg, att du tänker elaka tankar om dig själv eller börja tvivla på ditt värde.
Påminn dig själv om:
- att det aldrig är ditt fel att andra utsätter dig.
- att du är värdefull även om andra säger att du inte duger.
- att elaka tankar om dig själv är just tankar och inte behöver vara riktiga eller sanna.
- att träna på att tänka positiva tankar om dig själv.
- att låta personer du är trygg med tala om vad de uppskattar hos dig.
- att fortsätta vara den du är.
Hur du kan hantera mobbning
Det är också lätt att känna maktlöshet när en är utsatt. Då är det extra viktigt att hitta saker du kan påverka:
- Fundera på sätt att markera din gräns. Säg att du har hört det förut och blir ledsen, ignorera eller gå där ifrån om det går. Om det händer online kan du blocka, rapportera till sidan och visa för en vuxen. Beröm dig själv när du stått upp för dig själv.
- Ta kontakt med andra som är med om samma sak eller som verkar ogilla det som händer. Tillsammans med andra är det lättare att klara av att stå upp och stå emot.
- Håll dig till platser där andra (särskilt vuxna) är när det går. Då minskar du risken för att bli utsatt.
Genom att göra saker som du tycker om och blir glad av får du en paus från det jobbiga och påminner dig om att det finns saker i ditt liv som är bra också. Då kan du fylla på med positiva känslor och upplevelser som hjälper dig stå ut tills situationen förändras.
Om det känns svårt att berätta om mobbningen kan det ibland vara hjälpsamt att tänka på att det är vanligt att den som mobbar inte själv mår bra och egentligen inte vill utsätta någon annan för mobbning. Hen kan också behöva stöd av en vuxen för att må bättre och lära sig att bete sig på ett annat sätt. Även om det känns svårt i stunden att berätta, så mår alla bättre av att mobbningen får ett stopp.
Tips för att må bra
Det är jobbigt att må dåligt. Här kan du skriva av dig, göra en avslappningsövning och lära dig att berätta om något svårt.
När mobbningen fortsätter
Alla barn har rätt att må bra och känna sig trygga. Det innebär också att alla har rätt till stöd och hjälp. Det spelar ingen roll om du är den som mobbar eller den som blir mobbad – alla har samma rätt till stöd. Det är de vuxnas ansvar att skydda och hjälpa barn.
Många unga som hör av sig till oss på Bris berättar att mobbningen inte slutar trots att de berättat för vuxna. Många berättar också att de har varit tvungna att berätta flera gånger.
Ibland kan situationen ha blivit värre efter att en vuxen försökt hjälpa och i vissa fall gör de vuxna ingenting för att hjälpa. Då behövs mer hjälp. Skolan ansvarar för att stoppa mobbning – och att agera när de får veta att mobbning sker för att se till att du inte blir utsatt igen. Om inget blir bättre eller om skolan inte gör något alls, behöver rektorn göra en anmälan till kommunen eller till företaget som äger skolan. Sista stället att kontakta är Skolinspektionen eller Diskrimineringsombudsmannen.
Kom ihåg
När vi blir mobbade kan det påverka vår självkänsla. Vi kan då börja vara taskiga mot oss själva. Försök att kämpa emot de tankarna. När andra är dumma behöver du vara extra snäll mot dig själv!