Läs intervjun med Hemglass Sara Rencrantz om hur samarbetet med Bris startade och hur de jobbar kring social hållbarhet.
Berätta om Hemglass samarbete med Bris!
-För oss på Hemglass är barnfamiljen alltid i fokus, därför är det naturligt för oss att stödja och samarbeta med Bris som driver frågan om barnens rättigheter. Vi valde att bli partners 2023 eftersom vi tycker att Bris är en bra organisation som vänder sig till alla barn och finns tillgängliga dygnets alla timmar.
Vi startade med en kampanj där 9 kronor för varje såld glassbåtsförpackning gick till Bris – det genererade 157 000 insamlade kronor. Våra säljare hade ett otroligt bra fokus och pratade sig varma om kampanjen till kunder. Sedan synliggjorde vi också kontaktuppgifter till Bris i alla våra kanaler som menytavlan, menyfoldrar, hemsidan och i mejl till våra glasskompisar. Att sprida Bris nummer i information som når barn ser vi som en väldigt viktig uppgift.
Hur tänker Hemglass kring social hållbarhet?
-Det är oerhört viktigt med social hållbarhet. Som arbetsgivare har vi såklart ett ansvar att ge våra medarbetare – men även våra franchisetagare – möjlighet till ett hållbart arbetsliv.
Hemglass ska vara en trygg arbetsplats där man mår bra och trivs. Vi har också ett ansvar att säkra att de leverantörer vi arbetar med har bra arbetsförhållanden och följer de krav vi har satt upp i vår uppförandekod. Vi tycker också att vi har ett ansvar att bidra till att göra samhället bättre. Och det gör vi genom att samarbeta med Bris.
Hur får ni Hemglass anställda engagerade i samarbeten av den här typen?
-I starten pratade vi med våra anställda om vad Bris står för och sedan har engagemanget och viljan vuxit för att göra mer för Bris. Ni kom till vår årliga Hemglass-konferens och berättade om er verksamhet, vilket var otroligt uppskattat av både säljare, servicekontoret och våra ägare. Engagemanget under kampanjen var stort. Vi har en stående månadspunkt på våra möten där vi tar upp frågor och inspel på nya kampanjidéer.
Vilken är den största utmaningen med att vara ung idag, tror du?
-Jag har själv två döttrar och jag upplever att det ställs högre krav och fokus på prestation idag. Det är oerhört viktigt att passa in och vara ”rätt” och många har det svårt i skolan och lider av psykisk ohälsa. Idag är barn också uppkopplade och tillgängliga en stor del av dygnet, vilket kan vara stressande. Vi lever också i en värld där vi kontinuerligt ges en dyster bild av framtiden med krig, klimatpåverkan och det ekonomiska läget i Sverige. Det ser jag också som en utmaning för de unga.
Vilken barn- och ungdomsfråga tycker du personligen borde prioriteras i samhället idag?
-Psykisk ohälsa, det är så viktigt att tidigt fånga upp barn som inte mår bra. Tidigare insatser från samhället och möjlighet till vägledning och hjälp är helt avgörande.