Läs intervjun med Sara André, biträdande enhetschef för Bris stödonline, om skolans avgörande roll för barns trygghet och hur Bris stöttar Sveriges skolpersonal genom handböcker, utbildningar och partnerskap.
Skolan är en viktig skyddsfaktor för barn och unga och många samtal till Bris handlar om just skolan. Vad berättar barn?
– Bris vet att många barn trivs och utvecklas i sin skolmiljö. Eftersom vi är den nationella stödlinjen berättar barn oftast om saker som de upplever inte funkar eller som inte känns bra. Det kan handla om att inte trivas, att känna sig utanför eller att bli utsatt för våld och kränkningar i skolan. Det kan också handla om att uppleva stress och att ha egna prestationskrav eller känna krav från andra. Vi möter barn som beskriver att det är svårt i skolan och inte känner att de får tillräckligt stöd. Vi kan också möta barn som önskar tips för att komma in i sin nya klass eller lära känna nya kompisar på skolan.
När vi pratar med barn om deras nätverk av trygga, viktiga vuxna nämns skolpersonal ganska ofta. Det kan vara en lärare som frågar hur en mår eller som har gett lite extra stöd, en skolkurator som finns tillgänglig och lyssnar eller en fritidsledare som brukar fånga upp när barnet känt sig ensam. Det blir också tydligt i våra samtal med barn på Bris att skolan, och de vuxna på skolan, har en otroligt viktig roll för de barn som inte har det så bra hemma.
Vad gör Bris för att samverka med Sveriges skolpersonal?
– Vi arbetar aktivt med att stödja och samverka med Sveriges skolpersonal genom en rad insatser och verktyg för att främja barns trygghet och välmående i skolan. Vi skickar till exempel årligen ut Bris skolhandbok som består av praktiska råd och vägledning för att hantera situationer som rör barns rättigheter och psykiska hälsa. Handboken är tänkt att fungera som ett stöd för skolpersonal i det dagliga arbetet.
Bris ordnar också regelbundet webbinarier för att ge skolpersonal tillgång till aktuell kunskap och inspirera till att stärka arbetet med barn och unga. Ämnena varierar och inkluderar allt från våldsförebyggande arbete till barns digitala liv. I samband med lansering av Bris kampanj Det är inte för sent tog vi t.ex. fram samtalsstöd och en affisch om gängkriminalitet, som skickades ut till samtliga skolor i Sverige.
Erbjuder Bris utbildningar till skolpersonal?
– Ja, våra ordinarie uttbildningar i Barnkonventionen och Viktig vuxen har anpassats för skolor och kommer snart att lanseras. Syftet är att hjälpa personal att tillämpa barnkonventionen i praktiken och att stärka sin roll som viktiga vuxna för barn. Kurserna testas just nu av en expertgrupp med lärare.
Bris arbetar också nära skolor och kommunala utbildningsförvaltningar för att skräddarsy stödinsatser och projekt som svarar mot lokala behov. Genom olika typer av partnerskap vill vi skapa långsiktiga lösningar som stärker barns rättigheter och trygghet.
Många barn får kännedom om Bris tack vare skolan. Finns det något du skulle vilja skicka med Sveriges skolpersonal?
– Ni är viktiga! De flesta barn och ungdomar tillbringar en stor del av sitt liv i skolmiljön. Varje vuxen som möter barn och unga kan göra stor skillnad. Genom att lyssna, ta på allvar och skapa goda förutsättningar för en trygg skolmiljö och lärande spelar ni en viktig roll för barn och ungas mående och framtid.