Rätten till bästa uppnåeliga hälsa

Barn har rätt till bästa uppnåeliga hälsa, trots det är psykisk ohälsa den vanligaste orsaken till att barn söker stöd hos Bris. Vi arbetar för att förebygga psykisk ohälsa, att barn i behov ska få tillgång till rätt vård och stöd, samt att samhället säkerställer resurser som stärker barns hälsa.

Psykisk ohälsa är den vanligaste kontaktorsaken när barn kontaktar Bris

Barn har rätt till bästa uppnåeliga hälsa (artikel 24, barnkonventionen). Psykisk ohälsa är den vanligaste anledningen när barn kontaktar den nationella stödlinjen för barn, och de senaste åren har samtalen om allvarligt psykisk ohälsa så som ätstörningar och självskada ökat mest.

I Bris påverkansarbete arbetar vi såväl med att stärka tillgången till vård och stöd för barn i behov, men även att det förebyggande arbetet för att främja psykisk hälsa prioriteras. Bris arbetar särskilt för att barn som löper större risk att drabbas av psykisk ohälsa får rätt stöd så tidigt som möjligt. Det handlar bland annat barn som lever i våld, har erfarenhet av flykt, eller är placerade i samhällets vård. Det är tydligt att tillgången till vård skiljer sig beroende på var barnet bor och att barns uppväxtvillkor får stor påverkan på barnets hälsa.

Bris fokuserar särskilt på:

  • Förebygga att psykisk ohälsa uppstår
    Det finns stora brister i det främjande och förebyggande arbetet, där en särskild riskfaktor är barns ojämlika uppväxtvillkor.
  • Tillgång till rätt stöd och vård
    Tillgången måste bli mer likvärdig över hela landet, och rätt stöd ska erbjudas vid rätt tid.
  • Resurssättning i och organisering av vården
    Vården måste garanteras  tillräckliga resurser och vårdkedjan hållas samman.

Bris vill bland annat se:

  • Att regeringen antar en nationell strategi för psykisk hälsa.
  • Att förslagen i utredningen om en nära och sammanhållen god vård för barn blir verklighet, inklusive mer främjande arbete inom hälso- och sjukvården, fast vårdkontakt för barn, och förstärkt stöd till barn med psykisk ohälsa.
  • Att resurserna stärks till såväl skola och elevhälsa, som primärvård och BUP, samt att samtalsstöd till barn blir mer lättillgängligt, både via elevhälsa, primärvård och Bris.
  • Att mottagandet av barn på flykt förbättras med bland annat stärkt psykosocialt stöd.
  • Att stärka tillgången till vård för barn i samhällets vård.
  • Att öka vårdens kunskap om sambandet mellan våldutsatthet och psykisk ohälsa för att säkerställa rätt insats. Att barns kunskap om psykisk hälsa ökar, bland annat genom att psykisk hälsa införs på schemat.

×