Vårt påverkansarbete




Påverkansarbete för barns rättigheter

Bris arbetar för att varje barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. Det handlar om goda uppväxtvillkor, som en uppväxt fri från våld, ett tryggt hem och bästa uppnåeliga hälsa. Att varje barn får tillgång till utbildning, en meningsfull fritid och att inget barn diskrimineras.

När barn söker stöd från Bris får vi unik insikt i deras egna beskrivningar av var samhället brister. Utifrån den kunskap vi får från barn, forskning och beprövad erfarenhet driver vi förändringar för att förbättra samhället för barn.

Om vårt påverkansarbete

Bris historia

Bris grundades 1971 efter att ett barn dödats av sin förälder. Sedan dess har vi arbetat för att samhället ska säkerställa en trygg uppväxt för varje barn. Genom åren har Bris bidragit till att Sverige som första land i världen förbjöd barnaga, att barnkonventionen blev svensk lag, och en kommande socialtjänstlag med ett tydligare förebyggande fokus.

Barnkonventionen som grund

Allt vårt arbete utgår från FN:s barnkonvention. Vi arbetar för att rättigheterna ska förverkligas för varje barn genom att bland annat driva på att nya lagstiftning är förenlig med barnets rättigheter.

Vi arbetar även för att nyckelaktörer som stat och kommun prioriterar tillgängliga resurser till områden som påverkar barn. Vi bidrar till FN:s barnrättskommittés granskning av Sverige, samt arbetar för att kommitténs rekommendationer ska förverkligas.

Synliggör barns livsvillkor

Bris synliggör barns livsvillkor och arbetar för att barn ska göras delaktiga i beslut som rör dem. Genom möten med beslutsfattare och som experter i utredningar arbetar vi aktivt för att göra barns röster hörda och för ett samhälle som verkar för att förbättra barns uppväxtvillkor.

Så arbetar vi med påverkan

Att förändra lagstiftning och synen på barn tar tid. Bris arbetar därför långsiktigt med att påverka inom främst tre huvudsakliga områden:

I Bris påverkansarbete identifierar vi brister där barns rättigheter ännu inte är tillgodosedda och arbetar för att förändra det. Vi träffar politiker och nyckelaktörer för att driva igenom den förändring vi vill se. Vi bidrar med expertis om barns livsvillkor och rättigheter i till exempel statliga utredningar och myndigheters insynsråd. Vi skriver remissvar till olika lagförslag och kommenterar politiska åtgärder som rör barn. Vi skapar opinion genom att skriva debattartiklar, medverka i media och offentliga samtal som Almedalen, Frihamnsdagarna och Barnrättsdagarna.

Våra fokusområden

    

Rätten till en uppväxt fri från våld

  • Barn har rätt till skydd mot våld enligt barnkonventionen.
  • Våld är en vanlig orsak till att barn söker stöd hos Bris. Både barn som blivit utsatta för våld, bevittnat när andra har utsatts för våld och en del barn som berättar om att utsätta andra barn för våld.
  • Bris arbetar för att våld mot barn ska motverkas i hemmet, på institutioner, i kriminella miljöer och i barns närmiljö. 
  • Bris förespråkar bland annat, tidigare insatser för att upptäcka barns utsatthet, mer resurser till bland annat socialtjänst och skola, antagandet av en nationell strategi mot våld mot barn, stärkt samhällsvård för barn och en ny socialtjänstlag.
Läs mer

Rätten till bästa uppnåeliga hälsa

  • Barn har rätt till bästa möjliga hälsa, men psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till att barn kontaktar Bris.

  • Bris arbetar för att förebygga psykisk ohälsa genom att främja tidiga insatser och stöd till barn.

  • Bris strävar efter att säkerställa att barn i behov får rätt vård och stöd i tid.

  • Bris vill se att samhället stärker resurser för barns hälsa inom vården och skolan.

  • Målet är en mer jämlik och tillgänglig vård, där barns rättigheter och behov står i fokus.

 

Läs mer

Barn som rättighetsbärare

  • Barn har egna rättigheter och det offentliga bär ansvaret att säkerställa dessa rättigheter tillgodoses för varje enskilt barn.
  • Bristen på information och möjlighet att påverka sin egen situation är ett vanligt återkommande ämne när barn kontaktar Bris.
  • Bris driver att barnkonventionen får genomslag i praktiken och särskilt viktigt i det arbetet är barns rätt till delaktighet i frågor som påverkar dem.
  • Bris förespråkar bland annat att juridiska ombud för barn införs i vårdnadstvister, sänkt rösträttsålder, samt att statens och kommunens budget analyseras utifrån hur den påverkar barn.
Läs mer

Rapporter

Bris rapporter bygger på våra kontakter med barn, forskning och omvärldsanalys. Genom rapporterna belyser vi brister i samhället och vi ger förslag på förändringar som skapar förutsättningar för varje barn att få sina rättigheter tillgodosedda.

Remissvar

Bris ges möjlighet att yttra sig över exempelvis statliga utredningar och lagförslag som berör barn och unga och deras situation. Remissyttranden är ett viktigt sätt för Bris att bevaka och stärka barnperspektivet inför beslut och förändringar.

Läs mer

Press och opinion

Vi ställer krav och driver debatt för att stärka barnets rättigheter.

Press och opinion

Bris krav på EU

EU har en enorm påverkan på barns liv och Bris vill därför säkerställa att den politik som förs i EU tillgodoser barns rättigheter.

Bris krav på EU

Vårt arbete

 

Bris vision är ett samhälle där barnets rättigheter tillgodoses.

Vårt arbete
×