Idrott

Bris arbetar för att stärka barns rättigheter och välmående inom idrotten.

Idrottens roll i att stärka barns och ungas välmående

Många barn och unga är aktiva i idrottsföreningar och upplever idrotten som rolig, trygg och utvecklande, men det finns också de som möter negativa situationer som kränkningar, press eller bristande stöd från tränare. Hälften av alla barn deltar i organiserad idrott, en viktig del i att förebygga kriminalitet och psykisk ohälsa.

Bris samarbetar med flera idrottsförbund och föreningar för att informera om sitt stöd och stärka tränare och ledare i att lyssna, se och agera för barnens bästa.

 

Aktuellt

Bris inleder samarbete med storklubben IFK Göteborg

Bris och IFK Göteborg samarbetar för att skapa trygga mötesplatser för barn genom fotboll. Samarbetet syftar till att främja barns rätt till lek och en meningsfull fritid, särskilt när ekonomiska hinder gör det svårt för vissa familjer.

Bris bidrar med stöd till barn och erfarenhetsutbyte med lokala aktörer för att stärka barns rättigheter i Göteborg. Samarbetet inleddes under IFK Göteborgs allsvenska premiär med fokus på barns rättigheter och gemenskap.

Bris stödlinje för idrottsledare

För dig som idrottsledare finns Bris stödlinje, där vi erbjuder råd och vägledning om du känner oro för ett barn i din förening. Samtalet kan handla om allt från allvarliga situationer till mer vardagliga dilemman.

Våra erfarna kuratorer ger dig stöd och vägledning om hur du kan bidra till att förbättra ett barns situation. Vi har även särskild kompetens för att stödja dem som möter barn med trauman eller erfarenheter av flykt.

Vi fokuserar alltid på barnets perspektiv och rättigheter i våra samtal. Samtalet kostar som ett vanligt telefonsamtal och du kan självklart vara anonym.

Telefon: 077–440 00 42
Öppet vardagar: 09.00–13.00

Bris guide till dig som idrottsledare

Som idrottsledare har du en unik chans att påverka barns fysiska och psykiska hälsa. Du möter dem regelbundet och kan skapa en trygg miljö där det är okej att prata om hur man mår.

Den här guiden ger dig fem konkreta råd för att öppna upp samtal om psykisk hälsa i din förening. De första tre fokuserar på förebyggande arbete, medan de sista två ger stöd när du känner oro för ett barn.

Barnens spelregler

Barnens spelregler är riktlinjer skapade av Riksidrottsförbundet och Bris för att säkerställa en trygg och inkluderande idrottsmiljö för alla barn. 

Barnens spelregler är:

  • Alla barn är lika mycket värda och ska behandlas med respekt.
  • Alla barn har rätt att träna och utvecklas på sina villkor.
  • Alla barn har rätt till stöttande vuxna.
  • Inget barn ska bli utsatt för sexuella övergrepp.
  • Inget barn ska bli utsatt för våld.
  • Inget barn får bli utsatt för mobbning eller trakasserier.
  • Alla barn har rätt att vara delaktiga i sin förening.

Genom dessa regler, och stöd från idrottsstjärnor, vill man skapa en miljö där barn känner sig trygga och hörda.

Rapporter

Bris rapporter om ämnet idrott.

 

Sexuella övergrepp inom idrotten

 

- om barnets rätt till en trygg idrott.

 

 

 

De säger att vi inte rör på oss

 

- hur samhället kan ge barn bättre förutsättningar för fysisk aktivitet.

 

 

För att se på videon behöver du acceptera youtube-kakor
Barn och idrott - en föreläsning med Bris Vad säger barn själva om idrotten, vilka rättigheter har barn och vilka skyldigheter innebär det för vuxna? Under den här 30 minuter långa lunchföreläsningen får du ta del av barns röster och vad vi vuxna behöver göra mer av. Föreläsare: Emil Nordback, regionombud på Bris.

Vad säger barn till Bris om idrott?

Många barn kontaktar oss med frågor och funderingar kring idrott, både i skolan och inom föreningar. Vanliga ämnen som barn tar upp med våra kuratorer inkluderar prestationsångest, oro och stress, motivation, tidspress kring idrottsaktiviteter, konflikter i familjen relaterade till idrott, samt tankar om träning, hälsa och kropp.

Läs frågor som barn ställt till våra kuratorer.

Bris i samarbete med gymnastikförbundet

Gymnastikförbundet och Bris har ett samarbete för att göra gymnastiken tryggare för barn och unga. Målet är att öka medvetenheten om Bris stödlinjer, där barn kan få anonymt stöd från kuratorer och ledare kan få rådgivning.

Samarbetet syftar till att fler barn ska känna sig trygga inom gymnastiken och veta vart de kan vända sig om de behöver hjälp, utöver de befintliga stödkanalerna som Gymnastikombudsmannen och idrottsombudsmannen.

Bli Brisvolontär med idrottsuppdrag

Som Brisvolontär med idrottsuppdrag är du viktig för att öka kunskapen om Bris stöd och barnkonventionen hos barn, unga och vuxna inom idrotten. Uppdragen inkluderar föreläsningar, närvaro vid idrottsevenemang, spridning av material och omvärldsbevakning av idrottsfrågor lokalt. Uppdraget sker främst på kvällar och helger.

Passar dig som:

  • Brinner för barn och ungas möjlighet till trygg och jämlik idrott.
  • Har ett intresse för idrottsfrågor.
  • Har erfarenhet/kunskap av föreningsidrott, som t ex utövare eller ledare.
  • Är social och gillar att prata med nya människor.

Är du barn och har frågor?

Ring och sms:a 116 111, chatta eller mejla. Vi har öppet varje dag, även på natten. Du behöver inte säga vem du är och det kostar ingenting.

 

×