Så pratar du med barn om otäcka händelser

När media rapporterar om otäcka och svåra händelser, eller när det sprids otäcka klipp i sociala medier, kan det väcka tankar och känslor hos barn och de kan ha behov av att prata om det de hör och ser. Här är några tips om hur du som vuxen kan prata med barn om otäcka händelser.

Att trygga, lugna, stärka barnets känsla av kontroll är den vuxnas viktigaste uppgift när något otäckt har hänt. För att göra det behöver du:

  • Kolla läget
    Ta reda på hur mycket och hur barnet funderar på krisen och vilka tankar och frågor barnet har.

  • Ställ konkreta frågor
    Istället för att fråga: "Tycker du det här är läskigt?" är det bättre att prova: "Har ni diskuterat det här som händer i skolan? Hur har ni pratat om det då? Har du pratat med kompisarna om det här? Vad säger ni då?"

  • Var nyfiken och observant
    Utgå inte från att barnet är oroligt. De flesta barn visar på något sätt om de känner oro och ångest. Men var extra uppmärksam och observant på signaler.

  • Informera
    Vad vet barnet om krisen och vilken information skulle barnet vara hjälpt av för att få svar på sina frågor, känna en större kontroll och bli lugnad?

  • Överför inte din egen oro
    Det är viktigt att du är observant och inte lägger din egen oro på barnet. Tänk på att kriser i världen kan vara väldigt abstrakta för barn, att de inte har samma referensramar som vi vuxna. Det som väcker tankar och oro hos en vuxen behöver nödvändigtvis inte beröra ett barn på samma sätt.

  • Var uppriktig
    Var ärlig när du svarar på barnets frågor men ge inte barnet fler läskiga detaljer än vad barnet frågar efter och uppmärksam på hur svaret tas emot. Uppmuntra barnet i frågandet och säg att det är okej att fråga igen.

  • Inge hopp
    Berätta gärna att det finns människor som arbetar för att situationen ska ordna sig.

Fler råd för samtal med barn om otäcka händelser

När vi pratar och umgås med barn är det viktigt att också tänka på några saker för att skapa en trygg och stöttande miljö:

  • Alla barn är olika och reagerar olika och bör därför bli bemötta på olika sätt.
  • Att barnet hör hur diskussioner pågår över middagsbordet och drar egna slutsatser av dem.
  • Att även vuxna kan behöva hjälp. Prata gärna med någon i din omgivning för stöd, råd och tips.

Bris vuxentelefon om barn

Har du fler frågor? Eller är det något annat du skulle behöva prata om som rör barn? Du kan ringa till Bris vuxentelefon om du har frågor om barn, på telefonnummer 077-150 50 50. Samtalet kostar som ett vanligt telefonsamtal. Öppet vardagar 09:00–13:00.