Ny rapport från Bris: Stödet till barn som bor i familjehem måste stärkas

Publicerat

Att bo i familjehem är den vanligaste formen av placering för barn och unga som inte kan, vill eller får bo med sina föräldrar. Trots det finns det stora brister i familjehemsvården. Det visar en ny rapport från Bris.

Illstration till rapporten Är det här hemma nu? Illustratör Elin Svensson

Illstration till rapporten Är det här hemma nu? Illustratör Elin Svensson

Ungefär fem procent av Sveriges barn kommer någon gång under sin uppväxt att placeras i heldygnsvård och den vanligaste formen är då att placeras i familjehem. Trots att så många som 18 800 barn var placerade i familjehem under 2023, så finns stora brister i familjehemsvården idag. Bland annat finns det inte tillräckligt många familjehem av god kvalitet för att säkerställa långvariga placeringar där familjehemmens kompetens matchar barnets stödbehov.  

– Bris har i över 10 års tid erbjudit stöd till barn som lever i familjehem och genom åren har vi kunnat följa den offentliga diskussionen som rör de barn vi möter i vårt arbete. De senaste åren har flera utredningar tillsatts om den sociala barn- och ungdomsvården. Samtidigt ser vi på Bris att det är hög tid att börja förverkliga förslagen som redan framkommit och säkerställa att socialtjänsten får tillräckliga resurser och goda förutsättningar att genomföra sitt arbete, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris. 

I Bris nya rapport ”Är det här hemma nu?” sammanställs barns berättelser med aktuell forskning och nuvarande kunskapsläge. Rapporten lyfter bland annat vikten av stöd till barn som lever i familjehem. Forskning visar att barn som lever i familjehem som grupp är överrepresenterade för en mängd olika risker både här och nu och på lång sikt. Bland annat har barn som bott i familjehem eller i HVB-hem en ökad risk att som äldre drabbas av allvarlig psykisk ohälsa och beroende, samt att begå brott. 

– Barn som bor i familjehem har ofta ett stort stödbehov. Det är barn som kan ha varit med om svåra saker innan de placerades och som när de placerats i ett familjehem måste hitta tryggheten i en ny familj. Det kan vara många svåra och komplexa tankar och känslor som barn behöver få hjälp att hantera, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.  
 
Rapporten visar dock att tillgången till stöd skiljer sig beroende på var i landet barnet bor och genom Bris stödverksamhet framgår hur barnen själva beskriver hur nuvarande system påverkar dem. Barn berättar för Bris om att det kan kännas lönlöst att lära känna nya kompisar eller anstränga sig i skolan. Att bristen på information om de beslut som tas om dem leder till att de har svårt att förstå sin egen historia. 

 
Rapporten har tagits fram med stöd från Folkhälsomyndigheten.  

För mer information

Maja Dahl

Maja Dahl

Pressekreterare

070-266 85 58

maja.dahl@bris.se