Bris genomför en nationell samling för varje barns rätt att slippa våld

Publicerat

Onsdag den 17 november arrangerar Bris en fullmatad eftermiddag med fokus på aktuell kunskap och samtal om barnets rättigheter, om barns utsatthet för våld och om hur olika aktörer tillsammans genom samverkan kan stärka skyddet för varje barn – för ett liv fritt från våld.

Som första land i världen, antog Sverige 1979 lagen mot barnaga och sedan 2020 är barnkonventionen svensk lag. Men fortfarande utsätts allt för många barn av våld, övergrepp och kränkningar. Det är också några av de vanligaste orsakerna till att barn söker stöd hos Bris.

– Bris startade som en reaktion på våld mot barn i hemmet, för hela 50 år sedan. Sedan dess har mycket hänt vad gäller barns status och samhällets skydd. Ändå vet vi att allt för många barn lever med utsatthet för våld. Nu behöver samhället återigen ta krafttag och vi behöver en bred mobilisering för att skydda varje barn från våld, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.

Genom åren har tusentals människor engagerat sig för att barn ska få det bättre i samhället. Vi har kommit långt, men är inte klara. Tillsammans måste vi fortsätta kämpa för varje barns rätt att slippa våld.

Hittills är över 700 personer som på olika sätt jobbar med frågan anmälda till den digitala samlingen.

Program och medverkande:

  • Lena Hallengren, Sveriges socialminister, inleder nätverksträffen.
  • Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare inledningstalar om vikten av en bred mobilisering för varje barns rätt att slippa våld.
  • Thomas Hammarberg, riksdagsledamot och en av världens främsta människorättsexperter och Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog, samtalar om barnets mänskliga rättigheter under ett halvt sekel.
  • Klas Bergling, director på Tim Bergling Foundation talar om vikten av samverkan i frågor som rör barn och unga och civilsamhällets roll i detta.
  • Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare och projektchef på SKR föreläser om Kraftsamlingens arbete regionalt och nationellt utifrån artikel 19 i barnkonventionen - våld mot barn.
  • Fredrik Malmberg, generaldirektör på Specialpedagogiska myndigheten samt särskild utredare till en nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn, berättar om arbetet med strategin, bakgrund, ambitionen och viktiga delar i processen framåt.
  • Anna Norlén, leg psykolog och leg psykoterapeut samt verksamhetschef och rektor vid Ericastiftelsen. Att utsättas för våld kan skada alla. Ändå är det sällsynt att små barn erbjuds specialiserad behandling efter våldsutsatthet. Anna kommer att prata om hur vi kan hjälpa när små barn drabbats av våld.
  • Eva Looström, processledare från Göteborgs Stad berättar om hur hon under många år engagerat sig för att stärka barns rättigheter i Angered.
  • Carina Eliason, områdeschef vid VKV - Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer kommer att berätta om regionens rutiner med att fråga barn och unga om våld, bland annat genom bildstöd.
  • Tannaz, juridikstudent som tidigare deltog i UR:s serie Rättighetsbärarna kommer att berätta om sina erfarenheter med myndigheter och varför det är viktigt att lyssna på barnen och se barn som rättighetsbärare.

Moderatorer för träffen är Pernilla Warberg och Edvin Johansson.

Programmet sänds digitalt från Göteborg, kl.13.00-16.00.

Kan ses via denna länk:  https://us02web.zoom.us/j/81728820775

Om Bris nätverk

Bris nätverk samlar över 6000 personer över hela landet som arbetar för och med barn. Nätverket möjliggör möten, dialog och samverkan och är en källa till inspiration, kunskapspåfyllnad och erfarenhetsutbyten kring frågor som rör barns rättigheter.

För mer information

Maria-Pia Cabero

Maria-Pia Cabero

Ansvarig opinion och media

070-101 61 00

maria.pia.cabero@bris.se