Barnets bästa måste in i lagen om vård av unga (LVU)

Publicerat

Bris välkomnar den alternativa LVU-utredningen och hoppas att de förslag som lämnats antas som lag, för att på allvar stärka den rättsliga positionen för barn som befinner sig i samhällets vård.

I tisdags, den 31 maj, röstade riksdagen igenom nya lagförslag från utredningen ”Lex Lilla hjärtat” som handlar om hur barnrättsperspektivet ska stärkas när tvångsvård enligt LVU (lagen om vård av unga) upphör. Utredningen har tidigare kritiserats, bland andra av Bris, för att inte innehålla förslag som i tillräcklig utsträckning förbättrar för barn i LVU-processen. Framför allt riktades kritik mot att utredningen inte tyckte att barnets bästa ska föras in som en egen grund i lagen vid beslut om fortsatt vård. På grund av kritiken fattade riksdagens socialutskott beslut om att en ny utredning skulle göras. Den alternativa utredningen fick till uppgift att särskilt utreda förutsättningarna för att föra in barnets bästa som en egen grund i LVU.

I den nya utredningen har Bris tillsammans med ett flertal andra barnrättsorganisationer deltagit i en referensgrupp och fört fram synpunkter kring nödvändiga förändringar för att stärka barnrättsperspektivet i lagen. Bris tycker att utredningen över lag har gjort ett bra arbete och håller med om majoriteten av de förslag som nu presenteras.

Det har nu gått drygt två år sedan barnkonventionen blev svensk lag. I allt fler domar och myndighetsbeslut hänvisas det till barnkonventionen och det är positivt att se att konventionen börjar göra skillnad för barn i praktiken. Varje avgörande som stärker barns rättigheter är ett framsteg och något som Bris efterfrågat och förväntat efter att konventionen blev lag. Det har även skett ett visst perspektivskifte i synen på barn där barn som egna rättighetsbärare har getts en starkare position i förhållande till andra intressen. Det perspektivskiftet har tyvärr inte fått genomslag när det gäller LVU. Enligt Bris utgår den nuvarande LVU-lagstiftningen fortfarande från ett vuxenperspektiv och de förslag som nu har röstats igenom baserat på ”Lex lilla hjärtat” är inte tillräckliga för att ändra på det.

– Anledningen till att det idag saknas ett tydligt barnrättsperspektiv i LVU menar Bris beror på att lagen fram tills nu har betraktats ur ett vuxenperspektiv och inte för att det saknas juridiska möjligheter att stärka barnets position i rättsprocessen. Det är därför viktigt att det perspektivskifte som anas inom andra rättsområden nu även ges genomslag i LVU. Förslagen i den nu aktuella utredningen ett viktigt steg i det arbetet, säger Julia Högberg, barnrättsjurist på Bris.

Bris välkomnar den alternativa LVU-utredningen och hoppas att de förslag som lämnats antas som lag, för att på allvar stärka den rättsliga positionen för barn som befinner sig i samhällets vård.

Läs Bris remissvar i sin helhet här

För mer information

Maria-Pia Cabero

Maria-Pia Cabero

Ansvarig press och opinion

070-101 61 00

maria.pia.cabero@bris.se