Bris vill se en vårdreform som sätter barns hela behov i centrum

Publicerat

Idag är de vårdinsatser som riktas till barn ofta fragmentiserade. De som söker vård hänvisas mellan olika instanser och till Bris berättar barn att det är svårt att navigera sig rätt inom vården. De berättar även att de vuxna i stället för att fråga om de bakomliggande orsakerna till det dåliga måendet, ofta bara fokuserar på den fysiska hälsan. Dessa röster vittnar om behovet av en reformerad vårdkedja som på allvar sätter barnet i centrum och erbjuder vårdinsatser utifrån ett helhetsperspektiv.

Barns röster och erfarenheter har varit ett viktigt underlag i utredningen. Foto: Bris.

Nyligen lämnade Bris in remissvar till delbetänkandet av utredningen om en sammanhållen god och nära vård för barn och unga (SOU:2021:34). Syftet med utredningen är att uppnå en mer likvärdig och tillgänglig vård som innefattar förebyggande och hälsofrämjande insatser för barn i hela landet.

Barnkonventionen understryker att varje barn har rätt till bästa uppnåeliga hälsa. Det är vuxenvärldens ansvar att skapa förutsättningar för att kunna möjliggöra den rätten. Mot bakgrund av hur vårdsituationen ser ut för barn idag är det tydligt att barnkonventionens målbild är långt ifrån uppfylld. Det är därför positivt att utredningen nu har sett över hur vården för barn kan förbättras.

Barn är experter på sina egna liv. Deras delaktighet är därför en central utgångspunkt i arbetet med att utveckla en mer sammanhållen och likvärdig vård. Som ett viktigt utredningsunderlag har utredningen därför, med hjälp av Bris, inhämtat 700 barns röster och erfarenheter. Bris ser det som glädjande att barnens förslag till utredningen till stor del har beaktats i utredningens bedömningar och förslag.

Bris ställer sig positiv till flera av de förslag som utredningen har lagt fram. Bris tillstyrker bland annat att det införs ett nationellt hälsoprogram för hälsofrämjande och förebyggande insatser för barn under hela uppväxten. Bris anser särskilt att det är positivt att utredningen lämnat omfattande förslag kring arbetet med att stärka barns psykiska hälsa.

– Psykisk ohälsa är sedan många år den vanligaste anledningen till att barn vänder sig till Bris och dessa kontakter har särskilt ökat nu under Covid-19-pandemin. Bris är därför glada över att utredningen har ett särskilt fokus på åtgärder som ska stärka barns psykiska hälsa, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

Trots att utredningen innehåller flera positiva förslag anser Bris att delar av utredningen saknar ett tydligt barnperspektiv såväl som barnrättsperspektiv. De förslag som läggs fram är teoretiskt förankrade och Bris hade i de velat se en tydligare analys av hur vissa av förslagen faktiskt kommer att påverka barn i praktiken.

Läs Bris hela remissvar här.

För mer information

Maria-Pia Cabero

Maria-Pia Cabero

Ansvarig press och opinion

070-101 61 00

maria.pia.cabero@bris.se