Publicerat
Idag presenterades budgeten, men sedan tidigare har det varit känt att utrymmet för satsningar varit ovanligt stort. Årets budget är 84 miljarder större än förra årets. Bris har tillsammans med Rädda Barnen lyft vikten av att regeringen lägger en budget som stärker barns tillgång till sina rättigheter och som synliggör hur budgetens prioriteringar påverkar barn.
Bild: Shutterstock
– I den nu presenterade budgeten finns enskilda satsningar som vi på Bris ser kommer kunna ha stor påverkan på barns liv. Inte minst viktiga satsningar på BUP och omställningen av nya socialtjänstlagen. Men vi saknar analysen av hur budgeten i sin helhet påverkar barn och barns uppväxtvillkor. Regeringen gör jämställdhetsanalyser av budgeten, varför visar de inte hur den påverkar barn, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.
Sedan barnkonventionen blev svensk lag 2020 har Sverige en skyldighet att använda sina resurser för att säkerställa barns rättigheter. För att synliggöra på vilket sätt resurserna används och vilka effekter det har behöver budgeten granskas i sin helhet. Bris ser dock tre områden som har extra stor påverkan på barns liv - välfärden, satsningarna för att motverka barns involvering i kriminella nätverk, och barns rätt till information.
Barns rättigheter är direkt kopplade till tillgänglig välfärd: boende, utbildning, vård och fritid. I dessa frågor är kommuner och regioner nyckelspelare och tillräckliga resurser en förutsättning för att stärka varje barns uppväxtvillkor.
Bris är positiva till de satsningar som görs inom skolområdet, bland annat förstärkning av kunskapsbidraget och personalkostnader för skolsociala team. Vi välkomnar även satsningar på bland annat BUP och fritidsaktiviteter, men ser samtidigt att detta måste sättas i en kontext av att regioner och kommuner står inför stora besparingar. Bris efterlyser därför fler generella statsbidrag till kommunerna för långsiktig välfärdsförstärkning samt stöd till barnfamiljer som lever i ekonomisk utsatthet. Vi ser bland annat kritiskt på att bostadstillägget sänks och fortsätter vara tillfälligt.
Bris ser positivt på regeringens satsningar på tidiga insatser mot gängkriminalitet, med extra resurser för implementeringen av nya socialtjänstlagen och extra medel till personalförstärkning i skolan. Mot bakgrund av det underskott som Sveriges kommuner och regioner vittnar om kan det ifrågasättas om resurserna är tillräckliga. Vi delar regeringens bedömning att medel behöver tillskjutas rättsväsendet men är oroade över att inte lika stora satsningar görs för att förebygga att barn och unga alls involveras i kriminella nätverk. En barnrättsbudgetering skulle tydliggöra hur utgifterna fördelas för att stärka barns rättigheter.
Barn har rätt till information, men regeringens budgetproposition är svår att förstå även för vuxna. Bris uppmanar finansministern att hålla en presskonferens för barn – tillgänglig information gagnar alla. Presskonferensen blir dessutom enklare att hålla om regeringen redan gjort en analys av hur budgeten påverkar barn.