Bris kommenterar regeringens vårändringsbudget

Publicerat

Hur den statliga budgeten fördelas kan avgöra i vilken grad barns rättigheter kan tillämpas i praktiken. Nyligen presenterade regeringen sin vårändringsbudget och Bris ser en rad områden som särskilt påverkar barn och barns rättigheter.

Bris välkomnar det utökade stödet till den nationella stödlinjen för barn, som ger Bris förutsättningar att kunna fortsätta nå ut till barn som på olika sätt befinner sig i utsatta situationer. Samtidigt ser vi andra områden där det finns stora behov av ökade resurser. Det rör bland annat dagersättning till asylsökande och människor som fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet, ekonomiskt stöd till familjer och satsningar på skola och vård. 


De medel som enligt budgeten tillförs skola och vård är otillräckliga utifrån vilka behov som finns. Bris har sedan tidigare lyft vikten av att prioritera åtgärder som tryggar välfärden och menar att det är viktigt att lyssna till SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) som varnat för det tuffa ekonomiska läget för sina medlemmar, inte minst för regionerna. Det blir nu viktigt att ytterligare tillskott görs i höstens budget för att säkerställa likvärdig skola och vård för alla barn, inte enbart för att undvika uppsägningar och kompensera för inflationens konsekvenser.

Människor i behov av ekonomiskt stöd behöver stärkta åtgärder

De senaste årens svåra ekonomiska läge har fått stora konsekvenser för de människor som redan innan hade svårt att få pengarna att räcka till. Människor i behov av ekonomiskt stöd behöver stärkta åtgärder.

Bris har sedan tidigare belyst att dagersättningen för asylsökande inte har höjts på 30 år och understrukit att en höjning måste prioriteras. Frågan om höjd dagersättning har stöd hos en majoritet av befolkningen och har även drivits av Kristdemokraterna. Trots detta saknas en höjning i den ändrade budgeten.

När det gäller frågan om bostadsbidraget är Bris positiva till att regeringen förlänger bostadsbidraget, men ser kritiskt på att man återigen väljer att enbart förlänga bidraget. Bostadsbidraget bör bli permanent. Bris vill även poängtera att om bidraget på riktigt ska hjälpa familjer i ekonomisk utsatthet så är det angeläget att bostadsbidrag och andra bidrag inte dras av från försörjningsstödet.

Satsningarna på flyget är felprioriterade

Inför höstens budget ser Bris vikten av att regeringen ser över de prioriteringar som vårändringsgbudgeten visar och vill se en tydlig barnkonsekvensanalys av de satsningar regeringen gör. Det är en olycklig signal att satsningen på flygplatser mitt i en brinnande klimatkris är större än tillskottet till SiS och skolan tillsammans. Det läggs en miljard på flyget i budgeten – en god och likvärdig utbildning och stöd till barn i utsatthet måste få kosta mer.

För mer information

Maja Dahl

Maja Dahl

Pressekreterare

070-266 85 58

maja.dahl@bris.se