Barnets bästa måste beaktas i beslut om upphörande av LVU

Publicerat

Att fatta beslut om upphörande av tvångsvård utan att beakta barnets bästa kan aldrig vara rättssäkert. Bris är kritisk till slutsatserna i utredningen "Barnets bästa när vård enligt LVU upphör", och vill istället se förslag som tydligare utgår från barnet och barnets rättigheter.

Idag lämnar Bris in remissvar till utredningen Barnets bästa när vård enligt LVU upphör, även kallad ”Lex lilla hjärtat”. Syftet med utredningen var att bland annat titta på hur barnrättsperspektivet kan stärkas vid prövningen av om tvångsvård enligt Lagen om vård av unga, LVU, ska upphöra. Frågan aktualiserades med anledning den mycket tragiska händelse där ett treårigt barn dog i sina föräldrars vård sedan en längre tids familjehemsplacering upphört. 

Efter det uppmärksammade fallet skrev Bris i DN Debatt att vid bedömningen av om tvångsvård av ett barn kan upphöra, så måste det ingå en prövning av om upphörandet är i enlighet med barnets bästa.

Barnets bästa är en princip och metod som ska tillförsäkra att ett hållbart barnrättsperspektiv genomsyrar samtliga beslut som rör barn. Den aktuella utredningens slutsats är dock att det är rättsosäkert att väga in barnets bästa i prövningen av om tvångsvård kan upphöra.  Utredningen föreslår istället att frågan om det föreligger fortsatt risk att flytta tillbaka till sina vårdnadshavare ska prövas enligt en annan bestämmelse (flyttningsförbud). Bris ställer sig frågande till på vilket sätt detta blir mer tryggt, rättssäkert och stabilt för barnet som är tvångsplacerat. Istället anser Bris att prövningen av om tvångsvård kan upphöra ska regleras i en och samma bestämmelse. Prövningen måste göras i flera steg där det sista steget ska vara en bedömning av vad som är förenligt med barnets bästa.

– Bris är kritisk till att utredningen inte tydligare utgår från barnet och barnets rättigheter. Utredningen saknar barns egna röster och vad förslagen innebär för barnets rätt till exempelvis liv, utveckling och bästa uppnåeliga hälsa. Om barnets bästa inte ska få beaktas i bedömning av om tvångsvård kan upphöra, då undrar vi i så fall när lagstiftaren tänker ta barnets bästa på allvar, säger Anna Dorrian Werner, barnrättsjurist och påverkansansvarig på Bris. 

Bris vill nu se att regeringen tar till sig av kritiken till utredningen och gör en helhetsöversyn av LVU:n med ett tydligare barnrättsperspektiv, i likhet med de förslag som presenterades i LVU-utredningen 2015. 

Läs Bris remissvar i sin helhet här.

För mer information

Maria-Pia Cabero

Maria-Pia Cabero

Ansvarig opinion och media

070-101 61 00

maria.pia.cabero@bris.se