Publicerat
Svenskt flyktingmottagande riskerar att försämra barns psykiska hälsa. Bris skriver på Aftonbladet Debatt om ny rapport som beskriver mottagandets betydelse för barn på flykt och riskerna i det svenska systemet.
Illustration Elin Svensson
Sverige har vid flera perioder tagit emot stora grupper av barn som flytt, både ensamma och tillsammans med sina familjer. Sedan hösten 2015 har debatten om det svenska flyktingmottagandet nästan uteslutande fokuserat på avgränsningar, minskat antal asylsökande, ökat återvändande och hårdare krav.
Den 5 oktober tillsatte regeringen en utredning om att ytterligare begränsa asylsökandes rättigheter. Diskussionen om hur mottagandet påverkar barnens möjlighet att återhämta sig och bygga ett nytt liv lyser med sin frånvaro.
I dag släpper Bris ”Att leva en dag i taget – mottagandets betydelse för barn som flytt”, en rapport som beskriver vad forskning säger om vad som är viktigt för barns möjlighet att återhämta sig efter krig och flykt. Den beskriver även hur det svenska mottagandet påverkar barns psykiska hälsa och lyfter barns egna erfarenheter av att komma till Sverige.
Rapporten visar bland annat att Sveriges mottagande med korta uppehållstillstånd, låg dagersättning och tillfälliga boenden riskerar att öka barns psykiska ohälsa efter flykt och att ge dem sämre levnadsvillkor.
Barn som flytt har ofta varit med om traumatiska händelser både innan och under flykten, och är en riskgrupp för att utveckla psykisk ohälsa. Det är bland annat vanligare med posttraumatiskt stressyndrom, depression och ångesttillstånd hos barn som upplevt krig eller flykt än hos barn som inte gjort det.
Samtidigt är forskningen tydlig när det gäller mottagandets påverkan på barns mående. Flera studier av nyanländas egna erfarenheter visar att den långsiktiga psykiska hälsan är beroende av hur levnadsvillkoren i mottagarlandet blir.
Sverige som mottagarland har alltså en möjlighet att göra en stor skillnad, trots det har man under de senaste åren kraftigt försämrat mottagandets förutsättningar.
Bris möter barn som berättar om en otrygg och osäker livssituation och hur det påverkar barnets mående, liv och framtidstro. Det handlar bland annat om många flyttar, brist på socialt skyddsnät, att familjens ekonomi skapar oro och stress, och framför allt att livet känns otryggt när barnet inte vet om barnet får stanna eller inte.
Enligt barnkonventionen har varje barn, oavsett om barnet har uppehållstillstånd eller inte, rätt till bästa uppnåeliga hälsa.
I dag har Sverige i stället ett mottagande som riskerar att försämra den psykiska hälsan för barn som flytt. Bris uppmanar därför regeringen att:
Bris är oroliga över den utveckling som skett när det gäller flyktingmottagande. Den politiska debattens fokus på begränsningar, åtstramningar och minskat mottagande motarbetar anledningen till att vi tar emot människor som tvingats fly.
Sverige som mottagarland behöver inte bara säkerställa att barn och familjer ges akut skydd. Vi måste också ge barn och familjer som flytt en möjlighet att må bra, inkluderas och bygga sig en framtid i Sverige.
Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris