Bris: Regeringen behöver gå från ord till handling

Publicerat

Bris lyfte i en debattartikel i Altinget tre åtgärder för att arbetet med barnkonventionens efterlevnad ska fortskrida.

Anna Dorrian och Magnus Jägerskog, Bris.

Anna Dorrian och Magnus Jägerskog, Bris.

Riksrevisionen granskade efterföljandet av barnkonventionen, vilket ledde till att Bris påverkansansvariga Anna Dorrian och generalsekreterare Magnus Jägerskog tillsammans krävde krafttag för att varje barn ska få tillgång till sina rättigheter. Bris har länge påpekat att rättigheterna i barnkonventionen inte är verklighet för varje barn.

Bris lyfte tre åtgärder för att arbetet med barnkonventionens efterlevnad ska gå framåt: 


  1. En ny nationell barnrättsstrategi
Riksrevisionen sätter fingret på hur olika rustade myndigheter är för att tillämpa lagen och att regeringens styrning inte är tillräckligt effektiv. Det krävs en ny nationell strategi för arbetet med barnets rättigheter för att synliggöra vad som ska göras och av vilken aktör. Strategier har betydelse. Bris kommunundersökning visar bland annat att när det gäller kommunernas arbete så har de kommuner som har en strategi för hur lagstiftningen ska tillämpas också kommit längre än andra i sitt arbete.
  2. Regeringen behöver tillsätta resurser till verksamheter som möter barn och ska tillämpa barnkonventionen i praktiken 
Det krävs resurser för att ge rätt förutsättningar till alla som tillämpar barnkonventionen i praktiken. Det handlar bland annat om tid för att fånga upp barn i skolan, möta dem i socialtjänsten och få vård utan långa vänteköer, för att nämna några exempel. 

  3. Regeringen måste säkerställa barnrättsperspektivet i det egna lagstiftningsarbetetRiksrevisionens rapport lyfter bland annat att regeringen bör inkludera tydligare instruktioner om, att och hur barnrättsperspektivet ska beaktas och redovisas i utredningar och lagförslag. Detta är något som Bris och andra barnrättsorganisationer länge lyft, samtidigt ser vi att regeringen här snarare går åt motsatt håll och påskyndar och förenklar lagstiftningsprocesser, något som bland annat Dagens Nyheter nyligen rapporterat om. Här behövs stora förändringar.   

Läs hela artikeln här