Bris: Isoleringen gör fler barn utsatta

Publicerat

Om undervisning fortsätter att hållas på distans, behöver alla vuxna runtomkring barn och ungdomar göra sitt bästa för att stötta. Det är tydligt i barns vittnesmål till Bris att utsattheten ökat under pandemin, skriver Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog i SvD.

Foto: Fredrik Hjerling.

Ett av vår tids svåraste år går mot sitt slut, och vi befinner oss mitt i den globala pandemin med människor som avlider varje dag. Pandemin har lett till ett osäkert och plågsamt år för människor i alla åldrar, och den har fått konsekvenser i vardagen för oss alla. I Sverige finns nästan två miljoner barn som under året fått stora delar av sitt liv påverkat.

Under året har det märkts ett stort engagemang för barns livssituation i pandemin. Det gäller alltifrån alla viktiga vuxna – som föräldrar och vårdnadshavare, förskole- och skolpersonal, idrotts- och ungdomsledare och andra som ansträngt sig för att göra vardagen så vanlig som möjligt för barn och unga. Det gäller organisationer och myndigheter som har informerat sig om barns situation, till exempel genom att vända sig till Bris för lägesrapporter och diskussioner om risker för ökad utsatthet för barn. Det gäller privatpersoner, företag och stiftelser som stöttat organisationer som ger stöd till barn. När vi nu går in i ett nytt år, är Bris förhoppning att engagemanget för barn fortsätter vara lika stort i hela samhället.

I Bris nationella stödlinje för barn har trycket varit högt hela året. Bris har ökat såväl öppettider som bemanning, och stöttat fler barn än någonsin. Nu när vi lever isolerat och där våra kontaktytor i samhället blivit färre är det tydligt i barns vittnesmål till Bris att utsattheten ökar. Samtal kopplat till familjekonflikter, våld och olika former av psykisk ohälsa har ökat markant under året. Det finns en risk att pandemin kommer leda till långsiktiga konsekvenser för barns skolgång, för barns psykiska och fysiska välbefinnande, och för de barn som redan tidigare levde i utsatta situationer.

Det är väl känt inom forskningen att skolan är en av de viktigaste skyddsfaktorerna runt ett barn. Utbildning är en mänsklig rättighet, men skolan är också en viktig plats för barnets trygghet och utveckling. I en fungerande skola finns rutiner, vuxna som bry sig, upptäcker signaler när ett barn kan fara illa, garanterar måltider och erbjuder en uppsökande elevhälsa. Att barnen i Sverige kunnat gå till skolan och förskolan, att de flesta idrotts- och fritidsaktiviteter har kunnat upprätthållas, har varit viktigt i vardagen och är också viktigt på lång sikt.

Många barn berättar för Bris om oro kopplat till skolan, om ovisshet för om och hur länge skolan ska kunna vara öppen, om de stora utmaningarna med distansundervisning och nu, i slutet av året, om uppgivenhet bland barn som åter sitter hemma och kämpar med att slutföra skolgången.

Bris förhoppning är att vi alla tillsammans nu fortsätter att hålla ut, och fortsätter att se och uppmärksamma barns situation. Om skolundervisning behöver fortsätta hållas på distans för att minska smittspridningen, behöver alla vuxna runtomkring göra sitt bästa för att stötta. När familjer drabbas av sämre ekonomi och arbetslöshet behövs stöd både till vuxna och barn för att hantera situationen.

Inför det nya året uppmanar Bris till:

  • Ett långsiktigt perspektiv i alla beslut som rör barns livssituation och risk för ökad utsatthet i coronapandemin, exempelvis vad gäller långsiktigt stöd till civilsamhället.
  • Att vuxna bidrar till en bättre vardag för barn och unga genom att engagera sig och tar reda på hur barn i ens närhet mår.
  • Att fler vuxna ser och agerar när ett barn far illa. Det är varje vuxens ansvar. Om du känner osäkerhet om hur ska agera – ta hjälp av vuxna i din närhet eller kontakta Bris vuxentelefon för råd och stöd.

Framför allt blir det viktigt att fortsätta se varje enskilt barn, lyssna på oron och osäkerheten, och göra sitt bästa för att bidra till hopp om att vardagen en dag kommer att bli bättre igen.

För mer information

Maria-Pia Cabero

Maria-Pia Cabero

Ansvarig press och opinion

070-101 61 00

maria.pia.cabero@bris.se