Att stoppa våld mot barn måste vara varje partis högsta prioritet

Publicerat

I dag, för 50 år sedan, grundades folkrörelsen Bris utifrån den då radikala idén att vuxna inte skulle slå sina barn för att uppfostra dem. Under ett halvt sekel har Bris kämpat för varje barns rätt att slippa våld och mycket har hänt. Sverige har antagit världens första lag mot barnaga och barnkonventionen är numera svensk lag. Men fortfarande är våld, övergrepp och kränkningar bland de vanligaste orsakerna till att barn söker stöd hos Bris.

Annabella Kraft, Magnus Jägerskog. Foto: Fredrik Hjerling.

De senaste fem åren har samtalen till Bris från barn om fysiskt våld ökat med 97 procent, samtalen om psykiskt våld med 114 procent och samtal om sexuella övergrepp har ökat med 107 procent. Dagligen tar Bris emot samtal från barn som berättar om vuxnas våld. Om vuxna som luggar, nyper, sliter i en, som hotar, kränker, slår och begår sexuella övergrepp inom hemmets fyra väggar. Samtalen visar att barns utsatthet är störst i det egna hemmet.

Barn tar alltid skada av att utsättas för våld, och våld påverkar barnets hela liv. Skadorna kan vara både fysiska och psykiska, påverka barnets intellektuella och känslomässiga utveckling samt rubba barnets självbild. Barnets tillit skadas och förväntningar på̊ relationer påverkas. Barn som lever i utsatthet löper högre risk att utveckla psykisk och fysisk ohälsa och har svårare att klara av skolan, en viktig skyddsfaktor för att må̊ bra nu och senare som vuxen.

Barnens rätt i samhället grundades 1971 som en högljudd reaktion på det våld som många barn utsattes för i hemmet. Det var en tid då vuxna i stor utsträckning accepterade barnaga och när privatpersoner inte anonymt kunde anmäla sin misstanke om att ett barn for illa till myndigheterna. Bris mobilisering engagerade många. Genom att visa på våldets konsekvenser och bilda en folklig opinion för ett starkare skydd av barn bidrog Bris till att Sverige som första land i världen fick ett förbud mot barnaga.

Bris har aldrig slutat lyssna på och synliggöra barns verklighet. Nu vill vi se att fler lyssnar och själva höjer sina röster för varje barns rätt till en uppväxt fri från våld. Det är dags att återigen mobilisera samhället, använda all den kunskap som finns och alla till buds stående medel, för att förebygga våld mot barn och för att varje barn som far illa ska fångas upp av samhällets skyddsnät.

Vi behöver en socialtjänst med förutsättningar och resurser att, tillsammans med andra aktörer, arbeta för att förhindra att barn utsätts för våld och att utreda, stödja och skydda varje barn som kommer till myndigheters kännedom. Vi måste ge barn större möjlighet att berätta om sin situation och själva söka stöd och skydd – utan föräldrars medgivande. Vi behöver känna och ta ett gemensamt ansvar för barns situation och trygghet och förstå att vi, varenda en av oss, är just den där viktiga vuxna som kan agera för att skydda ett barn.

Nu när vi går in i valåret måste arbetet med att stoppa våld mot barn vara varje partis högsta prioritet. Just nu pågår arbetet med att ta fram en ny nationell handlingsplan mot våld mot barn, där Bris deltar. Den är en viktig del, men jobbet måste göras av alla vuxna varje dag – från politikern som stiftar lagar och tillsätter resurser till välfärden, till alla professionella som i sitt yrke möter barn varje dag, och till oss vuxna som kan göra skillnad varje dag i vardagen.

Finns det något sätt att fira att Bris under 50 år kämpat för att barn ska få en uppväxt fri från våld och att Sverige varit pionjärer i att skydda barn mot våld, så är det genom att lyssna på de rop på hjälp som varje dag når Bris stödlinje. Vi måste agera nu, inte imorgon.

Annabella Kraft, ordförande, Bris

Magnus Jägerskog, generalsekreterare, Bris

 

För mer information

Maria-Pia Cabero

Maria-Pia Cabero

Ansvarig press och opinion

070-101 61 00

maria.pia.cabero@bris.se