Publicerat
Det är bekymmersamt att Roks motsätter sig regeringens utredning om att stärka barnrättsperspektivet för barn i skyddat boende, skriver Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris och Helena Thybell, generalsekreterare för Rädda Barnen, i en replik i Göteborgs-Posten.
Helena Thybell, foto: Hamid Ershad Sarabi. Magnus Jägerskog, foto: Fredrik Hjerling.
Replik på debatt i GP 15/10 Det finns ingen feministisk regering
Sveriges kvinno- och tjejjourer har länge bedrivit ett viktigt arbete för att säkerställa skyddet för våldsutsatta kvinnor och barn. Det är därför bekymmersamt att läsa att de motsätter sig förslagen i utredningen ”Stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende”. Bris och Rädda barnen håller inte med om deras kritik till förslagen och menar att kritiken helt missar barns rätt till eget stöd och skydd.
Utredningsförslaget handlar bland annat om att alla barn som är på skyddat boende får ett eget placeringsbeslut med krav på såväl vårdplan som uppföljning från socialtjänsten samt säkerställd undervisning, stöd och vård. Det innebär också ökade kvalitetskrav för skyddade boenden när det kommer till att kunna säkerställa ett stöd till våldsutsatta barn. Roks skriver att förslagen i utredningen innebär att ”en gång för alla fålla in den fria ideella kvinnojoursrörelsen i ett ramverk av myndighetsutövande”. Våldsutsatta barns rätt till trygghet och förutsägbarhet, en fungerande vardag med möjligheter till lek, undervisning och en meningsfull fritid, tillgång till professionellt stöd och behandling väger tyngre än kvinnojoursrörelsens önskan om frihet från myndighetsinsyn.
Såväl Bris som Rädda Barnen har en lång erfarenhet av att möta barn som upplevt våld. En grupp av de barn som vi kommer i kontakt med är barn placerade på skyddade boenden på grund av mäns våld mot kvinnor. Vi vet att de barn som vistas på skyddade boenden är en särskilt sårbar grupp. De har svåra erfarenheter bakom sig och rädslan för våldet och framtiden är ständigt närvarande. Trots att det i dag vistas nästan lika många barn som kvinnor på skyddade boenden brister stödet till barn och deras behov åsidosätts när det inte finns ett tydligt ansvar eller uppföljning av deras situation. Utan rätt stöd riskeras barns hälsa och utveckling att skadas, under uppväxten och för resten av livet. Det är just dessa aspekter som vi ser att förslagen i utredningen handlar om.
Att åtgärda dessa brister går inte emot mammans rätt till skydd och stöd, utan borde snarare ses som ett extra stöd till mamman i sin föräldraroll. Våld mot kvinnor och våld mot barn hänger samman, och vårt fokus måste ligga på att stärka skyddet där det i dag brister.
Antagandet av barnkonventionen som svensk lag var ett erkännande av att barnet har egna rättigheter och vi utgår från att regeringen menar allvar med detta. Låt oss nu inte dra undan mattan för de initiativ som regeringen faktiskt tar för att stärka barns rättigheter.
Magnus Jägerskog, generalsekreterare, Bris
Helena Thybell, generalsekreterare, Rädda Barnen