När någon skjuter in genom ett fönster eller spränger porten till huset eller området där man bor. Eller när någon skjuter mot människor, bränner upp bilar och sätter eld på lokaler som förskolor. Då blir alla rädda, både vuxna och barn – men vuxna har ett ansvar för att trygga barn de har omkring sig.
Alla barn behöver känna trygghet i sitt hem och på andra platser där de vistas mycket, som området de bor i, förskolan eller skolan. Flera olika faktorer avgör hur barn reagerar och påverkas av våldsdåd där de bor, bland annat:
Om barnet befann sig nära det som hände, hörde och såg, var tvungen ett fly och gömma sig eller såg att trygga vuxna blev skrämda, så påverkar det på ett annat sätt än om barnet fått händelsen berättad för sig. Barn, framför allt små barn, är känsliga för vuxnas reaktioner och sinnesstämningar. Barn med tidigare erfarenheter av våld kan reagera starkare än andra barn.
Att prata med barnet och ge barnet utrymme att berätta är ofta det bästa sättet att få veta hur barnet påverkats. Också genom barnets lek, sådant som barnet ritar eller pratar om kan du märka vad barnet är upptaget av. Samtidigt är lek, rit och prat sätt för barn att bearbeta överväldigande upplevelser, så stoppa inte det om det inte går överstyr (till exempel skrämmer andra).
I en krissituation behöver barn stabila och trygga vuxna, här spelar både föräldrar och personal i förskola och skola en viktig roll.
Prata om det som hände.
Normalisera barnets reaktioner.
Återgå till vardagliga rutiner så snart som möjligt.
Om barnet under en längre tid fortsätter vara orolig på ett sätt som påverkar och begränsar barnets liv kan det vara bra att rådgöra med en kurator eller psykolog inom exempelvis barnhälsovården eller elevhälsan.
Bris finns för barn och vuxna med frågor om barn. Vill du som vuxen få råd om hur du kan stötta ett barn i din närhet kan du kontakta Bris vuxentelefon om barn, vardagar kl. 9-12 på nummer 0771-50 50 50. Eller läs mer här nedan.