Så bra är Sveriges kommuner på att efterleva barnkonventionen

”Allt rör sig framåt men det tar lite tid”. Så svarar en av de kommuner som deltagit i Bris årliga granskning av hur Sveriges kommuner efterlever barnkonventionen. Och så kan man även sammanfatta resultatet. Den största utmaningen är att många kommuner fortfarande saknar resurser, rutiner och prioritering i frågorna.

SOFIA_WALAN 3.jpgSofia Walan, regionchef Bris

Varför gör Bris årligen en kommunundersökning? 

-Vi på Bris säger ofta att kommuner är nyckelaktörer för att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. I samband med att barnkonventionen blev lag för snart 5 år sedan, ville vi följa upp hur kommunerna levde upp till den nya lagen. Därför gör Bris årligen en granskning för att följa hur långt kommunerna har kommit med att se till att barnkonventionen inte bara finns i teorin utan verkligen gör barns liv bättre och tryggare. Ett viktigt syfte med undersökningen är också att kommuner ska kunna få stöd och hjälp av goda exempel från andra kommuner för att på så sätt påskynda och utveckla det egna arbetet med frågorna.

Hur skulle du sammanfatta årets undersökning?

-När vi sammanfattar årets rapport kan vi säga precis som en kommun själv uppger – "allt rör sig framåt, men det tar lite tid”. Jämfört med tidigare år kan vi se små förbättringar och framsteg. Det är glädjande att nästan 7 av 10 kommuner svarar att de har en strategi för implementeringen av barnkonventionen i kommunens alla verksamheter - eller i delar av den.

Men vi ser också att kommuner kommit längre i områden som barnomsorg, skola och socialtjänst än inom områden som krisberedskap och civilt försvar. Kommuner lyfter själva att positivt för utvecklingen är att det finns så mycket kunskap och engagemang i frågorna men att det tyvärr fortfarande saknas resurser, rutiner och prioritering av frågorna. 

Vad kan Bris göra för att ytterligare stärka kommuners incitament att snabba på implementeringsarbetet?

I rapporten ger vi tre rekommendationer för kommunens arbete: 

  • Varje kommun har en övergripande strategi för hur de ska implementera barnkonventionen och en struktur för att följa, utvärdera och föra arbetet framåt.
  • Varje kommun gör barnkonsekvensanalyser av hur de prioriterar kommunens budget.
  • Varje kommun tillgodoser barns rätt till delaktighet i frågor som rör dem och framför allt stärker de yngsta barnens rätt till information och delaktighet. Det är viktigt att kommuner identifierar att frågor som rör barn finns i fler samhällsområden än de som är typiskt barnnära verksamheter.

Bris träffar regelbundet kommunpolitiker och tjänstepersoner i kommuner och regioner för att dela lägesbilden och vår analys av behoven. Bris utbildar och kunskapshöjer kommuner i metoder för att stärka och säkra att barnkonventionen efterlevs, exempelvis i metoden Expertgrupp barn. 

Vad kan den enskilda medarbetaren göra för att driva arbetet framåt?

-I rapporten lyfts på flera ställen styrkan i att kommuner har utbildade barnrättsstrateger som kan driva frågorna internt. Bris erfarenhet är dock att det kan vara ett tufft och ensamt arbete, särskilt i mindre kommuner. Det finns ett behov av att personer i andra delar av kommunens verksamheter också lyfter frågorna kontinuerligt, samverkar och håller fram goda erfarenheter inom kommunen. Det kan till exempel vara en strategi för efterlevnaden av barnkonventionen och en struktur för arbetet så att frågorna får prioritet i kunskap och rutiner. Bris rapport 2024 heter "Det är i kommunerna det börjar" för om Sverige ska leva upp till barnkonventionen är landets kommuner centrala. Det är där barn går i förskola, cyklar till handbollsträningen och det är där grunden läggs för en trygg uppväxt.

Bris kommunundersökning skickas årligen ut till Sveriges alla kommuner. I år deltog 163 kommuner i undersökningen.

×