Bris och Göteborgs stad lanserar utbildning om svåra samtal med föräldrar

Bris och förskoleförvaltningen i Göteborgs Stad lanserar digital utbildning för förskollärare. Syftet är att ge verktyg i att hålla svåra samtal med föräldrar för att fler barn ska få tillgång till stöd.  

Illustratör: Elin Svensson

Bris uppmärksammar de yngsta barnen

Varje barn har rätt till en trygg uppväxt, liv och utveckling. Ändå finns det barn i Sverige som lever i utsatthet från tidig ålder. Under 2023 visade Bris rapport “Se mig – rätten till tidigt stöd i livet” att samhällets stöd till de yngre barnen brister. Rapporten visade bland annat att yrkesverksamma som möter de yngsta barnen upplever att de saknar tid och resurser att ha samtal med föräldrarna om oro för barnet, samt att de inte har tillräckliga rutiner och metoder för hur samtalen ska ske. 

– På Bris lyfter vi ofta hur viktigt det är att vuxna runt barn ser och agerar för att barn ska få den hjälp som de har rätt till. När det gäller de yngsta barnens situation är det oftast svårare. Yngre barn har ofta färre egna kontakter med vuxna än vad äldre barn har. Det finns alltså färre vuxna som har möjlighet att upptäcka dessa barns risk för utsatthet och de vuxna som möter barnen har en än viktigare funktion att fylla för att barnet ska få stöd, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris. 

Digital utbildning för förskollärare

För att öka möjligheten att barn ska få stöd så tidigt som möjligt har Bris tillsammans med förskoleförvaltningen i Göteborgs Stad utvecklat en digital utbildning för personal i förskolan. Utbildningen bygger på Bris rapport om de yngsta barnens rätt till stöd och det tillhörande samtalsstöd som Bris tog fram i samband med rapporten. Syftet med utbildningen är att ge verktyg och stöd kring de svåra samtalen som förskolepersonal har med föräldrar.  

– Förskolan är en nyckelaktör i arbetet med att se barn och familjers behov och att kunna erbjuda eller informera om stöd. Personalen i förskolan är vår viktigaste resurs som ser till barnens bästa och kan ge dem en röst i samhället. Utbildningen bidrar till att öka kompetensen och tryggheten hos pedagoger så att de har verktyg för att ge stöd till barn i risk för utsatthet och fånga föräldrar som behöver stöd i sitt föräldraskap, säger Johan Olofson, direktör i förskoleförvaltningen i Göteborgs Stad. 

Utbildningen har tagits fram med stöd av Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond.

Utbildningen lanseras den 25 april.