Gaming

Hitta på sidan

Att spela över nätet 

Gaming betyder att spela dataspel på nätet – ofta tillsammans med andra - och är en stor och viktig del av många ungas liv. De flesta samtal Bris får om gaming handlar om att en själv, eller de vuxna en bor med, tycker att spelandet tar för mycket tid. Samtalen kan också handla om att en utsatts för elaka kommentarer eller näthat när en har spelat.  

Spelar du för mycket? 

Tycker du eller de vuxna du bor med att du spelar för mycket? Blir det mycket bråk kring spelandet? Oavsett vem som har rätt eller fel behöver en förändring ske så att ni slipper bråk. Vi på Bris brukar tipsa om att alla i familjen tar ett snack för att försöka förstå varandra och mötas halvvägs: 
 


  • Hur mycket tycker du är rimligt att spela under en dag? Och vad tycker de vuxna du bor med? Kan ni komma överens och mötas halvvägs?  
  • Vad är de vuxna oroliga för att du missar om du spelar för mycket? Kanske kan ni komma överens om att du ska vara klar med läxor och träning innan du spelar?  
  • Vi vet att det är viktigt med balans, alltså att göra olika saker för att må bra. Till exempel vara ute, sova, träffa andra och röra på sig. Om en bara spelar kan det bli svårt att hitta den balansen. Kan ni tillsammans hjälpas åt att göra ett aktivitetsschema?

Försök att förklara för de vuxna varför spelandet är så viktigt för dig. Kanske kan du testa att bjuda in dem och vara med dig när du spelar? Eller finns det något annat som ni kan göra ihop som alla gillar? När vi gör saker tillsammans som alla gillar får vi samtidigt lättare att förstå varandra. 

Vill du spela mindre?

Om det känns som att spelandet inte längre får dig att må bra kan det vara klokt att försöka spela mindre. Här är våra tips på hur du kan göra:


 


  • Bestäm i förväg hur länge du får spela.
  • Skriv ner vad du kan göra istället för att spela. När vi har ett kul alternativ är det lättare att ta en paus.
  • Ta hjälp av en kompis. Att ha någon som påminner och hjälper med alternativ kan göra det lättare att steget. 
Vad kan jag själv göra mot näthat? 

Först och främst – nätkärlek är precis lika vanligt som näthat. Men näthat får oss att må dåligt och då behöver något förändras. Det är aldrig okej med hot och mobbning, varken på nätet eller IRL. 
 


  • Blockera! Nästan alla dataspel ger möjlighet att blockera människor som kränker, mobbar och hotar.  
  • Spara! Ta en skärmdump på ett kränkande inlägg eller mejl och anmäl personen till de som ansvarar för spelet. Ta hjälp av en vuxen om du behöver. 
  • Berätta! Prata med de vuxna du har runt omkring dig. Att spela ska vara kul! Om du mår dåligt eller blir orolig behöver ni hjälpas åt för att förändra situationen.  
Kom ihåg

Det kan kännas som att vuxna inte fattar grejen med gaming. Och så är det nog ofta.  Genom att berätta vad spelandet betyder för dig och visa hur spelet fungerar, kan den vuxne se något annat än bara skärmtid som måste begränsas.  

Läs mer
×

night or day icon