prata sex, kropp & intimitet med ditt barn

Det är normalt att känna att det är svårt att prata om sex, intimitet och kroppen med sitt barn. Men det behöver inte vara krångligt. Här är några råd på vägen.

Prata samtycke

Ditt barn bestämmer över sin egen kropp. Prata ofta om det, oavsett ålder! Vem får röra en och när? Vad gör man om någon rör ens kropp på ett sätt som känns fel? Prata även om hur man inte får röra andras kroppar utan samtycke. Hur kan man förstå att någon inte vill?

Visa att du finns där

Det kan vara svårt att säga ifrån om någon går över gränsen. Understryk att det aldrig är barnets fel och att hen alltid kan berätta om något inte känns bra. Var noga med att både säga och visa att barnet kan komma till dig, oavsett vad som hänt.

Bjud in till samtal 

Vänta inte på att barnet ska fråga om kroppen, sex, mens eller puberteten. Närma dig varsamt ämnet, både praktiskt och känslomässigt. Låt mensskydd ligga framme och berätta om ungdomsmottagningen. Var närvarande och nyfiken, men respektera också att barnet inte vill prata.

Normer

Fundera över vilka värderingar och normer du agerar efter. Hur pratar ni hemma? Försök använda ett inkluderande språk. Var öppen för att ditt barn kan ha en annan sexuell läggning än din. ”Den du blir kär i” är en bra fras som inkluderar alla typer av relationer.

Navigera i sexualitet

Vår sexualitet är en del av våra liv, och det kan vara svårt navigera kring den som ung. Försök stötta ditt barn att känna efter vad hen vill i relationer. Tänk på att sex kan vara en massa saker, inte bara samlag utan också onani, fantasi och att vara nära.

Påverkan av porr 

Många funderar hur porr påverkar deras barn. Kom dock ihåg att relationer, sex, kärlek och könsroller också förmedlas genom annat, till exempel Hollywoodfilmer. Problematisera vilka normer vi matas med. Lägg dina värderingar sidan och var nyfiken på vad ditt barn tänker. 

Respektera ditt barns privatliv

Det är lätt att känna oro eller bli nyfiken som förälder. Försök undvika att ”fråga ut” barnet. Bjud in, fråga och var intresserad av ditt barn och hens relationer. Men försök också stå ut med att du inte kommer få veta allt.

Inte bara ett snack

Det handlar sällan om ett prat. Kroppen och känslor är en del av livet som barnet behöver olika typer av stöd kring. Det kan vara att trösta, peppa, våga fråga, informera och hjälp barnet att agera efter sina egna inre signaler. Du behöver inte heller veta allt, det viktigaste är att vara ett bra stöd!

Om du behöver mer stöd

Att prata om kroppen, sexualitet eller intimitet med sitt barn kan kännas svårt. Ibland kan det hjälpa att först prata med andra vuxna. 

Bris stödlinjer för vuxna om barn

Har du som vuxen frågor eller funderingar som rör barn och unga?

Telefon: 077-150 50 50
Öppettider: vardagar 09:00–13:00