Vad är hedersrelaterat våld och förtryck?
Hedersvåld kan vara fysiskt eller psykiskt och kan till exempel vara att:
- Du inte får träffa kompisar.
- Du inte får använda sociala medier.
- Du inte får ha på dig vilka kläder du vill.
- Du inte får studera eller jobba med vad du vill.
- Du inte får vara ihop med eller gifta dig med vem du vill.
- Du inte får ha sex innan du har gift dig.
I vissa fall kan det innebära att en familjemedlem tvingas övervaka ett syskon för att se till att hen inte gör något som familjen anser vara fel. Kravet att skydda familjens heder kan komma från en större gemenskap, som äldre släktingar. Heder kan finnas i alla kulturer och är inte kopplad till en specifik religion.
Barn har rätt till privatliv, skydd mot våld och rätt att växa och utvecklas. Dessa rättigheter kränks för barn som lever i hederskulturer. Om du är utsatt har du rätt till hjälp och stöd.
Hjälp vid hedersvåld och förtryck
Det kan kännas svårt att berätta om du utsätts för något av personer som står dig nära. Speciellt om det handlar om personer som är viktiga i ditt liv. Kanske oroar du dig för vad som kommer att hända om andra får reda på det, och kanske har du fått höra att du drar skam över din familj om du berättar.
Många som lever med hedersrelaterat våld och förtryck vet att det kan få stora konsekvenser om man berättar. Du kanske oroar dig över om du kommer att kunna bo kvar med din familj och om du får fortsätta att träffa dina syskon efteråt. Andra vill inget hellre än att komma långt bort från alla begränsningar, förtryck och våld.
Det är svåra tankar och upplevelser att leva med, och det kan vara svåra val du tvingas göra. Det kan göra det svårt att berätta, och ofta kan du behöva hjälp och stöd för att våga. Men också hjälp att förstå vad som är bra alternativ för framtiden. Socialtjänsten, som finns i alla kommuner, är vana vid sådana samtal och de är också skyldiga att skydda dig när du är redo att berätta.
Akutplan vid hedersvåld
Är du orolig för våld, förtryck och begränsningar här och nu? Gör en akutplan. Fundera över:
- Kan du gå undan eller låsa dörren?
- Vem/vilka kan du ringa till?
- Vem kan du hämta hjälp hos/ta kontakt med?
- Vart ska du ta vägen?
- Vad ska du säga när du tar hjälp?
- Skriv ner svaren, kanske i din telefon eller på en lapp som du kan ha med dig.
Kom ihåg att du alltid kan ringa 112.
KOM IHÅG
Att leva i en familj som styrs av en större gemenskap innebär att ens frihet och rättigheter begränsas. Att gå emot reglerna eller att berätta om ens situation kan få allvarliga konsekvenser och leda till svåra val. Att kontakta en anonym stödperson kan vara det första steget att få hjälp.