Vem är jag på nätet?
På nätet har vi möjlighet att utforska vad vi gillar, vad vi har för åsikt om olika saker och vilka vi gillar att umgås med. Eftersom vi kan vara anonyma på nätet kan vi också experimentera med vem vi vill vara inför andra. Nätet ger oss också möjlighet att testa gränser som vi inte vågar testa IRL.
Precis som överallt så påverkar det vi säger och det vi gör online andra. Men kanske är det extra viktigt att tänka på hur vi uttrycker oss online eftersom vi vet att vi har svårare att förstå varandra i skrift och svårare att tolka vad någon säger när vi inte ser ansiktsuttryck. Det är också lätt att dras med när andra använder ett hårt språk och ibland kan vi behöva stanna upp och fundera på om vi själva skulle prata så med vår familj eller vänner. Om inte, gör inte det på nätet heller. Kanske kan du till och med säga ifrån om du själv tycker att det blir för elakt?
Du har makt över hur du är på nätet, och du kan också använda nätet till saker som får dig att må bra som till exempel:
- Forum för olika intressen.
- Appar som underlättar våra dagar, till exempel planerings-appar för skolarbete.
- Influencers som tipsar och inspirerar.
- Fakta om ämnen som intresserar oss eller som vi behöver till skolarbete.
- Kompisar.
- Musik, klipp och spel.
Vad betyder källkritik?
Vem som helst kan posta nästan vad som helst på internet. Därför är det jätteviktigt att du har koll på vad du kan, och inte kan, lita på. Det kallas att vara källkritisk. Kommer informationen från en pålitlig källa som en myndighet, eller är det en privatperson som vill sprida sin egen åsikt?
Det finns både bra och dåliga källor på nätet. Tyvärr finns det människor som sprider falska saker för att luras eller skapa oro. Det kallas desinformation eller fake news. Var lite skeptisk när du läser/ser något på nätet. Fråga dig själv: Vem publicerade det här? Och varför?
Genom att vara källkritisk kan du bli bättre på att avgöra vad som är sant och vad som inte är det. Att skaffa sig källtillit handlar om att lära sig att lita på pålitliga källor och att ifrågasätta det som verkar misstänkt. Det är ett viktigt verktyg för att hantera den ökande mängden fejkade nyheter och falsk information på internet.
Nätet och självkänsla
Det är svårt att undvika att jämföra sig med andra på sociala medier. De flesta postar bara om sitt "perfekta liv", och väldigt sällan när man mår dåligt eller ligger hemma i soffan. Men kom ihåg att känna sig nere och att slappa i soffan ingår i allas liv, mer eller mindre. Att bara matas av "perfekta" inlägg kan få dig att känna dig osäker eller misslyckad.
Även om nätet kan ge oss inspiration och information om saker vi gillar, kan det också påverka oss negativt. För någon som redan känner sig nere eller osäker kan det förstärka negativa känslor och tankar. Så förutom att vara källkritisk är det också viktigt att fundera över hur det du ser på nätet påverkar dig.
Några frågor att tänka på är:
- Påverkar det jag ser på sociala medier min självkänsla och mitt mående på ett bra eller dåligt sätt?
- Vilka positiva saker i mitt liv vill jag utforska mer online?
- Finns det personer jag borde avfölja eller innehåll jag ska undvika för att skydda mig från jobbiga känslor eller tankar?
Vad är digitala spår?
Våra digitala spår är som fotspår på internet – de visar vart du har varit och vad du har gjort online. Det kan vara allt från vilka webbsidor du har besökt till vad du har gillat och delat på sociala medier.
Även om det är spännande att utforska internet och dela med sig av saker som intresserar oss, är det viktigt att vara medveten om att våra digitala spår kan finnas kvar länge och påverka oss i framtiden. Vi kan alla behöva bli bättre på att klicka ur cookies för att hämta information från oss, se över våra sekretessinställningar på våra sociala medier och tänka på vad vi postar eftersom vi då inte längre har full kontroll.
Att gilla någon på nätet
Nätkärlek är när du känner starka känslor för någon du träffat online. Det kan vara att ni delar samma intressen, blir kära eller bara är där för varandra när ni behöver någon som lyssnar. Det spelar ingen roll var i världen ni är, ni kan fortfarande skapa fina och betydelsefulla relationer på nätet.
Det kan vara spännande att knyta kontakt med människor från olika delar av världen genom gemensamma intressen och samtal. Att dela glädje, stötta varandra och skapa nya vänskapsband är viktigt, men det är också viktigt att vara försiktig. Ibland är personer inte helt ärliga om vem de är. Därför ska vi vara försiktiga med att dela personlig information online och vi ska också vara försiktiga innan vi stämmer träff IRL – det allra bästa är att först prata med en vuxen du litar på.
Gillar du någon du bara träffat online?
Du är anonym och dina svar sparas inte.
Viktiga påminnelser om nätet
- Influencers tjänar pengar på att samarbeta med företag. De får alltså betalt för att locka dig att köpa olika produkter.
- De flesta som gör appar vill tjäna pengar. En app är ofta gratis att ladda ner men sedan behöver du ofta betala för att få tillgång till alla funktioner.
- Bilder och filmer kan vara manipulerade, alltså de ändras innan de läggs upp på nätet. Ett vanligt exempel är bilder på kändisar vars ansikten och kroppar ”förskönats” med hjälp av bildbehandlingsprogram eller filter.
- Det kan vara väldigt svårt att skilja AI-genererade bilder från riktiga och vi behöver därför vara extra noga med att fundera över om alla bilder vi ser online verkligen stämmer med verkligheten.
- Fråga de vuxna runt dig var de läser nyheter på nätet. Det finns massor av appar och sajter där informationen är faktagranskad.
- Posts på sociala medier speglar inte en verklig vardag, utan är ofta tillgjorda ögonblicksbilder.
Kom ihåg
På nätet kan vi hitta det mesta – på gott och ont. Precis som IRL behöver du ha koll på vad och vem du kan lita på. När nätet är bra är det ju bäst!