Vad är tro?
Att vara troende eller religiös betyder att man tror på något man kanske inte alltid kan se eller bevisa, men som är sant, viktigt och meningsfullt för den som tror. Många troende känner att tron ger mening och tillhörighet och de kan ofta finna stöd och hopp i tron när livet känns tufft.
För många handlar tro om att tänka att det finns något större än vi själva och att vi alla hör ihop på något sätt. Tro kan också handla om att leva sitt liv efter vissa tankar om rätt och fel, eller att göra speciella saker, som att be eller fira högtider.
Människor kan tro på olika sätt eller ha olika religioner. Det finns också de som inte tror på någon särskild religion alls, och det är helt okej! Det viktiga är att alla har rätt att själva välja vad de vill tro på, barn också. Föräldrar kan prata med sina barn om tro och religion, men ingen får tvinga någon annan att tro på något särskilt. Och ingen ska behandlas illa på grund av vad de tror på.
Det finns saker som ibland blandas ihop med religion, som barnäktenskap, könsstympning eller andra skadliga handlingar. Sådana traditioner hör oftast inte till själva religionen, och många religiösa grupper säger tydligt ifrån, är emot sådant.
Alla barn har rätt att växa upp utan att vara med om något som kan skada dem och har rätt till frihet, trygghet och säkerhet.
Prata med andra om din tro
Ibland berättar barn för Bris att de känner sig ensamma i sin tro och att de upplever att de inte kan prata om den med andra. Det är synd eftersom alla behöver få prata om vilka de är och vad som är viktigt i ens liv.
Du är alltid välkommen att höra av dig till oss för att prata om din tro. Du kan också hitta stöd i en religiös grupp eller församling där det finns andra som tror som du. Det kan kännas skönt och stärkande att få dela tankar och känslor med dem som har liknande syn på världen.
Peers
Peers är en trygg och säker plats att dela tankar, erfarenheter och känslor med jämnåriga.
När religion skapar konflikter hemma
När föräldrar har en stark tro vill de ofta att deras barn ska dela samma tro, om barnet inte gör det så kan det skapa problem hemma. Föräldrarna kanske blir ledsna, oroade eller till och med arga. Som barn kan man känna sig upprörd över att inte få själv få välja om och vad man ska tro på. Det kan få en att känna sig ensam och som att ens familj inte riktigt respekterar ens val.
Många unga som hör av sig till oss på Bris berättar att de tycker det är svårt att följa det som de, eller deras föräldrar, tänker är rätt och fel inom religionen. Det kan handla om frågor om kärlek, onani, sexualitet eller könsidentitet.
Kom ihåg att alla barn har rätt att välja sin egen tro och att bli respekterade för sina val. Om du behöver prata med någon om hur det känns för dig, finns vi här för att lyssna.
Vad säger lagen om religion?
Det är olagligt att diskriminera någon på grund av deras religion eller trosuppfattning, vilket innebär att behandla någon sämre än andra.
Alla barn har samma rätt att vara delaktiga, att må bra och att känna sig trygga. Det står i barnkonventionen, i diskrimineringslagen och i lagen om hets mot folkgrupp.
KOM IHÅG
Vissa är troende, andra inte. För vissa är religion nåt självklart, för andra är det komplicerat. Vi är både lika och olika. Därför har du rätt att själv bestämma över din tro och religion.