Meny Stäng meny
Tillbaka

Att ha mens

Ungefär hälften av jordens befolkning har mens. Trots det kan mens ses som något pinsamt och privat. Mens påverkar oss på olika sätt – vissa får ont, andra märker förändringar i humöret, och det kan vara knepigt att hantera aktiviteter som sex, bad och idrott.

Att få mens är också ett tecken på att du nu kan bli gravid. Även om du själv inte har mens kan du påverkas indirekt av den, till exempel om någon i din familj, dina vänner eller din partner har mens.

Om mensen känns jobbig 

För vissa personer är mensen efterlängtad. Det kan kännas som ett steg mot mognad, både fysiskt och mentalt. Att få mens kan ses som ett tecken på att kroppen fungerar som den ska och att man blir äldre. För andra kan första mensen vara förknippad med oro och ångest eller till och med obehag. 

  • Tidig eller sen mens: Att få mens tidigare eller senare än sina klasskamrater kan kännas jobbigt. Andras nyfikenhet kan kännas obekväm. På samma sätt kan stress uppstå om alla andra fått mens och du själv fortfarande väntar. När den första mensen kommer är olika för alla, så det finns ingen anledning till oro om den är tidig eller sen. Om mensen inte har kommit när man fyllt 16 år kan det vara klokt att kontakta skolsköterskan för att undersöka det närmare, då kroppen kanske behöver hjälp för att starta menstruationen.

  • När mensen är oönskad: Mensen kan vara extra besvärlig om du inte känner dig bekväm med det kön du fötts i. Mensen kan väcka nya känslor och tankar som du kanske behöver prata med någon om.

  • När mensen påverkar vår hälsa: Hur mens påverkar oss varierar från person till person. Vissa kan uppleva magont, huvudvärk, känslighet, nedstämdhet och irritation under menscykeln. Det är bra att förstå hur du påverkas av mensen. Ett tips är att anteckna hur du mår under dagarna kring mensen. På så sätt kan du lära känna mönster och be om hjälp om det behövs.

  • När mensen är opraktisk: Mens kan innebära nya oroande situationer, som rädsla för att blöda igenom eller att inte veta var du ska förvara eller slänga mensskydd. Situationer där du vanligtvis tar av dig kläderna, som vid sex, bad eller gympa, kan också skapa osäkerhet. Genom att se mensen som en naturlig del av kroppen blir det lättare att vara öppen om den och få eller dela tips som kan underlätta i olika situationer. Och när du kan prata om den är det också lättare att få tips från andra som hjälper en i kluriga situationer. 

Berätta att du har fått mens 

Att berätta för de vuxna du bor med att du fått mens kan kännas svårt, men det är viktigt att göra det så att du kan få den hjälp och det stöd du behöver. Kom ihåg att alla förstår att du kommer att få mens förr eller senare, så egentligen är det bara att säga det!

  • Tänk på att mens har funnits i alla tider. Det som är nytt för dig är en självklarhet för vuxna. Ingen kommer tycka att du är konstig för att din kropp har fått mens. 

  • Tänk på att det är bra att få hjälp med mensskydd och om du har ont.   

  • Säg som det är. Skriv, sms:a eller säg det snabbt. Fyra ord räcker: ”Jag har fått mens”.  

  • Säg ifrån om du inte vill prata mer om det. Du bestämmer själv.   

  • Om du inte har någon att prata med hemma kan skolsköterskan hjälpa till. 

Här kan du läsa vad andra barn säger om mens.

Vad tycker du om mens?

Du är anonym och dina svar sparas inte.

Visa resultat

Hjälp vid mensbesvär

Med tiden hittar många rutiner och knep som gör att det funkar med mensen. Värktabletter, värme och att tillåta sig att inte vara på topp under mensen kan räcka en lång väg. Men för vissa är mens förknippat med att må riktigt dåligt fysiskt och/eller psykiskt och då finns bra professionell hjälp att få antingen via ungdomsmottagningen eller vårdcentralen. 

KOM IHÅG

Ungefär hälften av alla människor får mens någon gång under sina fruktsamma år. Och vi påverkas av mens på olika sätt. Många tycker det är jobbigt, och därför borde vi prata mer om mens. För det är ju egentligen bara ett tecken på att kroppen fungerar som den ska.

PUBERTETEN

Onani

Kärlek

Skolan

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris