Meny Stäng meny
Tillbaka

Vad är ett familjehem? 

Ett familjehem tar emot barn som av olika anledningar inte kan bo med sina föräldrar. Hur länge du bor i ett familjehem varierar, det berorhur länge behovet finns. Familjehemmet ska ge dig en trygg miljö där du kan växa och må bra. De vuxna i familjehemmet är utbildade av Socialtjänsten. De ska se till att du känner dig trygg, accepterad och att du får det du behöver. 

Varför blir man placerad i ett familjehem? 

Det kan finnas många anledningar till att någon behöver bo i ett familjehem. Ibland kan det bero på att din biologiska familj inte kan ge dig den trygghet som du behöver. Kanske har det varit svåra situationer hemma, som missbruk, våld eller andra problem som gör det svårt för familjen att fungera på egen hand.

Barn kan också behöva bo i ett familjehem när de själva mår dåligt och när vuxna hemma inte kan stötta eller skydda dem tillräckligt. Det kan handla om barn som använder droger eller har hamnat i kriminalitet. Barn som har flytt från krig och kommer till Sverige utan sina föräldrar kan behöva bo i ett familjehem.

Socialtjänsten tittar på varje situation noga och bestämmer tillsammans med dig och dina föräldrar om familjehem är den bästa lösningen för dig. Om Socialtjänsten, de vuxna eller du inte är överens så kan ibland en domstol behöva bestämma vad som ska hända. Målet är alltid att du ska få en trygg och säker uppväxt. 

Känslor du kan känna 

Det är helt normalt att ha blandade känslor när du flyttar in i ett familjehem. Kanske känner du dig rädd, osäker eller ledsen över att behöva lämna din gamla miljö. Men det är också vanligt att känna hopp och nyfikenhet på framtiden. Det är okej att känna sig förvirrad och att ha många frågor. Kanske undrar du hur länge du ska bo där, eller om du kommer att få kontakt med din biologiska familj igen.

En del barn berättar att det kan kännas svårt att lära känna nya människor. Det kan vara svårt att till exempel byta skola eller börja i ett nytt fotbollslag. Kom ihåg att du har samma rättigheter som andra barn. Det handlar bland annat om att få stöd från vuxna både hemma och på fritiden.

Att prata om dina känslor är viktigt. Det kan vara bra att dela dina tankar till någon vuxen du litar på, som din familjehemsförälder, Socialtjänsten eller till oss på Bris.

Tankar om framtiden 

Framtiden kan kännas osäker och ibland jobbig. Men det finns alltid hopp! Att ha varit med om svåra händelser, uppbrott från sina föräldrar och att bo i familjehem är saker som har hänt dig och berättar inte allt om dig eller hur din framtid ser ut. De vuxna som finns omkring dig ska vara ett stöd, både när det handlar om hur du vill att livet ska se ut just nu och i framtiden. 

KOM IHÅG

Oavsett vad som har hänt i ditt liv, kom ihåg att du är värdefull och förtjänar att må bra. Du har samma rättigheter som alla andra barn. Du har rätt att säga vad du tycker och vuxna ska lyssna på vad du har att säga.

ORO OCH

Ångest

BRÅK I

Familjen

HEDERSRELATERAT VÅLD OCH

FÖRTRYCK

VUXNA SOM

Mår dåligt

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris