Meny Stäng meny
Tillbaka

Vad är oro och ångest?

Oro och ångest är delvis olika saker, men ordet ångest används ofta för att beskriva oro, stress eller andra jobbiga känslor. Till exempel: ”Jag har grov ångest över det jag sa…”. Då kan ”ångest” betyda att något känns dåligt, är svårt att sluta tänka på och gör en obekväm och orolig.  

Men ångest är egentligen något mer. Det är en stark känsla av oro och rädsla som kommer fast det egentligen inte finns något att vara orolig eller rädd för just då. Och att den känslan tar så stor plats att det begränsar ens vardag, till exempel att man låter bli att göra vissa saker trots att man egentligen vill eller borde. Då kan man behöva få professionell hjälp. 

Oro är kan alla kan känna ibland, särskilt när man ska göra något som känns svårt eller nervöst. Till exempel inför ett prov, en fotbollsmatch eller när man ska träffa nya personer eller prata inför andra. Oro är kroppens sätt att förbereda sig på något den tycker är utmanande. Även om det känns jobbigt just då, så är känslorna helt normala och kan hjälpa en att fokusera och klara av det man ska göra.  

När man blir orolig eller har ångest kan kroppen reagera på olika sätt. Man kan börja svettas, känna sig darrig, få ont i magen, hjärtat kanske slår snabbare. Ångest kan göra att det känns som ett tryck över bröstet och att man får svårt att andas. Det kan vara obehagligt, men är inte farligt. 

När oro och ångest inte går över

Ofta försvinner den jobbiga känslan i kroppen när vi har klarat av det vi oroat oss för, men ibland finns den kvar och går inte över. I vissa fall kan känslorna bli för starka och svåra att klara av själv. 
 
Om oron och ångesten gör att du inte kan göra saker du tycker om eller behöver göra, som att sova, gå till skolan, träffa vänner, eller till och med kliva upp ur sängen, är det viktigt att prata med någon. Om du mår så dåligt att du kanske skadar dig själv, är det ett tecken på att du verkligen behöver hjälp. 

Både oro och ångest kan också bero på att man lever i en situation som är otrygg och stressande, att det är bråkigt hemma eller att man blir utsatt för hot och våld. Om känslorna beror på att du känner dig otrygg eller att någon gör dig illa så behöver du få hjälp med det. En bra början är att prata med en vuxen som är bra på att lyssna, någon som du känner eller en kurator på Bris.

Oro för klimatet

Många barn tänker på och känner oro för klimatet och tycker att vuxna och makthavare inte gör tillräckligt för att ta hand om vår planet. Det kan kännas jobbigt att tänka på framtiden och känna att man själv inte kan göra något för att påverka den. Men det finns saker du kan göra för att både hjälpa världen och lugna din egen oro: 

  • Hjälp vuxna att förstå: Ibland vet barn mer om klimatet än vuxna. Du kan tipsa vuxna om var de kan lära sig mer om klimatkrisen och hur ni kan göra skillnad tillsammans. 

  • Påverka hemma eller i skolan: Prata med dina föräldrar eller med dina lärare och din rektor, det finns mycket man kan göra för klimatet hemma och i skolan. Hitta sätt att undvika matsvinn, att källsortera eller ordna temadagar så att fler får kunskap.   

  • Gå med i en rörelse: När många går ihop kan barn få vuxna att lyssna. Du kan till exempel vara med i skolstrejksrörelsen Fridays for Future eller hjälpa organisationer som Greenpeace. 

  • Kontakta politiker: I Sverige finns barnkonventionen som lag. Den säger att vuxna alltid ska tänka på vad som är bäst för barn när de fattar beslut. Du har rätt att säga vad du tycker i frågor som påverkar dig, och vuxna ska lyssna. 

  • Prata om din oro: Dela dina tankar och känslor med en vuxen du litar på. Att prata med någon som lyssnar och bryr sig kan göra att du känner dig mindre ensam och orolig. 

Har du haft ångest någon gång?

Du är anonym och dina svar sparas inte.

Visa resultat

Oro för krig

Många barn hör av sig till Bris för att de känner oro och rädsla för krig och annat som händer i världen. Att oroa sig för att något ska hända en själv eller påverka en själv är vanligt. Att bli orolig eller rädd när du hör eller ser allvarliga saker på tv och sociala medier är inte konstigt. Det är kroppens egna sätt att reagera på att något inte känns tryggt. Oro kan kännas på många olika sätt och är olika för alla. Men det finns sätt att hantera de jobbiga känslorna. 

Kom ihåg att det är vanligt att det sprids massa lögner och rykten när det är konflikt mellan olika länder, även på sociala medier. Försök att vara källkritisk och tänk på att mycket kan vara falskt. Om du känner dig orolig, rädd eller har frågor:

  • Prata med en bra vuxen, berätta hur du känner och vad tänker. Du kan till exempel ringa, sms:a, chatta eller mejla med en kurator på Bris. 
  • Prata med kompisar och andra i din närhet. Kanske är ni flera som känner ungefär samma sak? 
  • Be en vuxen att förklara, så du får svar på dina frågor.
  • Försök att låta bli att se eller lyssna på sånt som gör dig mer rädd. 
  • Försök göra och tänka på vanliga saker, sånt som du mår bra och känner dig lugn och trygg av. 
  • Tänk på att det är många som jobbar och samarbetar för att lösa situationen på ett tryggt och bra sätt.
     

Läs vad andra barn säger om oro för framtiden.

Tips för att må bra

Det är jobbigt att må dåligt. Här kan du skriva av dig, göra en avslappningsövning och lära dig att berätta om något svårt. 

Vad kan jag göra vid oro och ångest?

Vad vi gör och vad tänker påverkar vad vi känner. Det går därför att hjälpa kroppen att förstå att situationen inte är farlig. Det kan göra att obehagliga känslor som oro eller ångest minskar.  

Ett första steg för att må bättre är att veta att det finns saker du kan göra för att förändra dina känslor och att du inte är ensam. 

Ett sätt kan vara att prata lugnande med sig själv genom att långsamt upprepa: "Det är jobbigt att känna såhär, med det är inte farligt och är inget fel på mig". 

Sådant vi är med om och som andra gör mot oss för påverkar också våra känslor. Kom ihåg att det finns människor som kan hjälpa dig och du har rätt att må bra. Vi på Bris hjälper dig gärna att tänka vidare. Prata med en kurator.

Du kan också hjälpa kroppen att slappna av med en kort avslappningsövning. Här hittar du alla våra avslappningsövningar.

Hjälp med oro och ångest

För vissa av oss är nervositet, stress, oro och ångest kopplat till något som är fel. Något som behöver förändras som till exempel en otrygg familjesituation eller mobbning i skolan. Om det är så behöver du alltid ta hjälp av en trygg vuxen. Fundera över vem du skulle kunna prata med i din närhet.

Kom ihåg

Oro och ångest är naturliga känslor som vi alla kan känna ibland. Men det ska aldrig behöva kännas som att det är svårt att stå ut. Om de jobbiga känslorna håller i sig och börjar påverka din vardag ska du be om hjälp från en vuxen.

JOBBIGT I

Skolan

ATT SKADA

Sig själv

NEDSTÄMDHET OCH

Depression

ORO FÖR EN

KOMPIS

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris
night or day icon