Det är inte konstigt eller farlig att ha svårt att somna ibland. Du får ändå vila medan du ligger i sängen.
Om du till exempel är ledsen eller stressad så brukar det hjälpa att prata med någon. Det är okej att väcka de vuxna du bor med om du behöver det för att komma till ro.
Att skriva ner det du grubblar på kan hjälpa dig att släppa tankarna för natten.
Om du känner dig hungrig så kan det hålla dig vaken eller störa dig sömn. Det kan då vara bra att äta något litet som inte är så sött. Kanske en smörgås eller en banan.
Att känns sig törstig kan vara störande, så om du är törstig kan du alltid dricka vatten.
Det blir lättare att koppla av och somna om inte notiser eller sms stör.
Ibland kan olika ljud hindra dig från att somna. Då kan du göra det tyst med hjälp av öronproppar.
En del blir störda om det inte går att få det tillräckligt mörkt i rummet. Om det är så för dig så kan du använda en mask för ögonen, för att stänga ute ljuset.
Vissa slappnar av lättare och somnar gott med lugn musik och kanske en ljudbok på låg volym.
För att kunna somna behöver vi bli lugna och avslappnade. Här ovan finns en avslappningsövning som kan hjälpa.
Frisk luft i rummet kan göra det lättare att slappna av och göra sömnen god. Så länge det inte känns för kallt så kan du öppna fönstret en liten stund.
Det kan vara svårt att slappna av och somna när det är för kallt. Om du fryser kan du ta på dig pyjamamas eller mjukiskläder och sköna strumpor.
Det kan hjälpa att gå upp en stund och tänka på något annat. prova till exempel att sitta och läsa eller göra något stillsamt och tråkigt tills du känner dig sömnig igen.
Om du befinner dig i akut fara och behöver hjälp från polisen, sjukvården eller socialjouren, ska du ringa till SOS Alarm. De har öppet dygnet runt och telefonnumret är 112.
Om du mår så dåligt att du har svårt att klara av vardagen, skolan eller fritiden kan BUP (barn- och ungdomspsykiatrin) hjälpa dig. Här jobbar kuratorer, läkare och psykologer På 1177.se hittar du information var din närmaste mottagning finns samt allmän information om psykisk hälsa.
Ett av socialtjänstens uppdrag är att hjälpa barn och unga som inte har det bra hemma. På kollpasoc.se kan du läsa mer om hur de arbetar. På din kommuns hemsida hittar du kontaktuppgifter till din socialtjänst.
Jagvillveta.se är en webbplats som vänder sig till barn och ungdomar som har blivit utsatta för brott. Här kan du läsa om dina rättigheter som brottsoffer, vilken typ av stöd och hjälp du kan få och vad som händer efter att ett brott har anmälts.
Första linjen är en del av vårdcentralen, men kan också vara en särskild mottagning. Hit kan du vända dig om du mår psykiskt dåligt. Då får du prata med någon och få behandling för till exempel ångest, oro eller om du känner dig nedstämd. Du hittar din närmaste Första linjen-mottagning genom att ringa 1177 eller genom att söka på 1177 eller din Regions hemsida.
Alla skolor har en elevhälsa där bland annat kuratorn, skolsköterskan, skolpsykologen och specialpedagogen jobbar. Elevhälsan ska hjälpa dig som behöver stöd i skolan och/eller stöd för att må bra. Fråga din mentor eller någon annan vuxen om du behöver hjälp att ta kontakt.
Ecpat är en ideell organisation som arbetar mot alla former av kommersiellt utnyttjande av barn, till exempel barnpornografi. Till deras Hotline kan du höra av dig för att få hjälp med att ta ner kränkande bilder från nätet.
På ungdomsmottagningen kan du träffa en kurator, psykolog, läkare, barnmorska eller sjuksköterska för att prata om kroppen, sex och relationer. Du hittar din närmaste mottagning på umo.se.
umo.se är en webbplats för alla mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer. På Youmo.se hittar du delar av umo:s information på andra språk än svenska.
Till oss kan du ringa, sms:a, chatta eller mejla. Telefonnumret är 116 111 och här kan du chatta. Bris kuratorer kan hjälpa dig i stunden eller lotsa dig vidare om du behöver mer hjälp.
Brismottagningar: Här får du träffa en kurator för att få hjälp att förändra det som känns jobbigt. Tillsammans hittar vi ett sätt som passar just dig.
Gruppstöd: Brismottagningarna erbjuder även stödgrupper för dig som vill träffa andra barn i samma situation. Till exempel för dig som är placerad i familjehem, har en förälder som dricker för mycket eller mår psykiskt dåligt och för dig som har en förälder som tagit sitt liv.