NyhetNyhet

Chatt om självmord

2008-02-21

I staden Bridgend i Wales bor 40 000 människor. Det senaste året har 17 av stadens ungdomar begått självmord, alla genom hängning.
– Att inte tappa hoppet är viktigt! Även om det känns nattsvart så finns det alltid hjälp att få, säger BRIS-ombudet Jonna Håkansson.

Med anledning av självmordsvågen i brittiska småstaden Bridgend chattade BRIS-ombudet Jonna Håkansson igår med Aftonbladets läsare. My Johanson undrar vad man gör med en kompis som skär sig, och man inte får berätta för någon.
– Som kompis så tror jag att det är viktigt att försöka hitta den där vuxna som kompisen faktiskt skulle kunna tänka sig att prata med. Det är tungt att bära ett sånt ansvar som kompis, eller en sån hemlighet och det är viktigt att det ansvaret läggs på en vuxen, svarar Jonna Håkansson.

Ökande antal
I BRIS-rapporten som publicerades för två veckor sedan kunde man läsa att 9,3 procent av BRIS kontakter handlar om självmord/självmordstankar. Och liksom i England ökar antalet unga som begår självmord även i Sverige.
– Man räknar med att en ungdom per vecka tar sitt liv i Sverige, säger Mariann Åström, ordförande för SPES, Riksorganisationen Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd till Aftonbladet.

Chatten läser du på aftonbladet.se.

Alla nyheter

»Bris tilläggsrapport till FN 2014

Det finns stora brister i samhällets stöd till barn som mår dåligt. Stöd Bris i vårt fortsatta arbete för barn och unga. För oss har varje krona betydelse.
»Hjälp oss hjälpa!

» BRIS-akademin
BRIS arrangerar utbildningar över hela landet, utbildningar baserade på den samtalsteknik vi utvecklat genom vår stödverksamhet.

Året som gick – BRIS kontakter under 2012


» Ladda ner och läs
BRIS-rapporten 2013

BRIS är förmånstagare i PostkodLotteriet. » Läs mer här

Uppmärksammad rapport


» Ladda ner och läs
Barnen, BRIS och IT