NyhetNyhet

Ungas röster hörs i riksdagshuset

2009-12-14

80 barn och unga från hela landet har samlats i gamla riksdagshuset. Åldern är 9 år och uppåt. Syftet att ställa politiker till svars för vad de gör för barn och unga – egentligen. Och reda ut om inte barnkonventionen borde vara lag, och därtill läras ut i alla skolor?

Nätverket för Barnkonventionen är en organisation med över 50 medlemsorganisationer som arbetar för att stärka barns och ungas rättigheter i Sverige. På årsdagen av barnkonventionens födelse arrangeras en hearing, och så har gjorts sedan 1992. Sedan 2000 är det barn och ungdomar som själva håller i hearingen och ställer frågor till statsråden. Varje hearing dokumenteras och sammanställs till en rapport.

Mycket att lära
Årets ministerhearing blev mycket lyckad och under utfrågningarna framkom många intressanta diskussioner inom olika områden och det blev tydligt att ansvariga beslutsfattare på olika nivåer har mycket att lära av att lyssna in barn och ungdomar som är engagerade i samhällsfrågor. Barn och ungdomar är en viktig kunskapskälla när det gäller olika samhällsfrågor och det är viktigt att alla vuxna börjar förstå det. Ministerhearingen är en bra möjlighet för barn och ungdomar och ansvariga politiker att få mötas i en spännande dialog.

Stort intresse
Deltog under hearingen gjorde Göran Hägglund, Socialminister, Maria Larsson, Äldre-och folkhälsominister, Jacques Barrot, Vice ordförande i EU-kommissionen, Marta Santos Pais, FN-generalsekreterarens särskilde representant för våld mot barn. Deltagare vid inledande panelutfrågning: Berit Josefsson, Socialstyrelsen, Magnus Graner, statssekreterare hos justitieminister Beatrice Ask, samt Johan Rahm och Marine Bengtsson från Migrationsverket. Vid andra panelutfrågningen deltog Henrik Petrén, Förbundsjurist på Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU), Fredrik Viklund, RBU, Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda Barnen, Véronique Lönnerblad, generalsekreterare Unicef samt representanter från Rädda Barnens Ungdomsförbund. Ministerhearingen avslutades med utfrågning av representanter från tvärpolitiska barngruppen representerad av Ulrika Carlsson (C), Krister Hammarberg (M), Monica Green (S) och Eva Olofsson (V). H. M. Drottning Silvia medverkade under eftermiddagen och höll ett anförande om hur viktigt det är att så många som möjligt arbetar för de rättigheter barn har enligt barnkonventionen.

Ladda ner pdf  Rapporten från årets hearing laddar du ner som pdf här.


Mer information om Nätverket för barnkonventionen hittar du på barnkonventionen.se.

Alla nyheter

»Bris tilläggsrapport till FN 2014

Det finns stora brister i samhällets stöd till barn som mår dåligt. Stöd Bris i vårt fortsatta arbete för barn och unga. För oss har varje krona betydelse.
»Hjälp oss hjälpa!

» BRIS-akademin
BRIS arrangerar utbildningar över hela landet, utbildningar baserade på den samtalsteknik vi utvecklat genom vår stödverksamhet.

Året som gick – BRIS kontakter under 2012


» Ladda ner och läs
BRIS-rapporten 2013

BRIS är förmånstagare i PostkodLotteriet. » Läs mer här

Uppmärksammad rapport


» Ladda ner och läs
Barnen, BRIS och IT